Značaj investicija u digitalizaciju i razvoj mreže u ruralnim područjima

0
316
romanolil.net

Objavljeno 15. aprila 2021.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa direktorom kompanije A1 Telekom Austrija Grupe, Alehandrom Platerom o značaju razvoja mreže u Republici Srbiji i ulaganjima u informaciono komunikacione tehnologije.

Ministarka Matić posebno je istakla značaj Projekta izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima, koji će uticati na ukupan ekonomski rast nedovoljno razvijenih delova zemlje, kao i na uvođenje novih tehnoloških usluga. U taj projekat uključeni su i operatori putem javnih poziva.

Ministarka je podsetila da će realizacijom prve faze projekta biti obezbeđen ultrabrzi širokopojasni pristup za oko 500 naselja, odnosno za oko 80.000 domaćinstava u ruralu, za koja nije postojao komercijalni interes operatora za ulaganje u mrežu.

Ona je izrazila očekivanje da će radovi na mreži početi nakon potpisivanja svih ugovora i pripreme projektno-tehničke dokumentacije, u septembru ove godine, sa rokom završetka od godinu dana, odnosno do septembra 2022. godine.

Matić je takođe najavila mogućnost sprovođenja aukcije za 5G mrežu krajem tekuće godine, čiji će cilj biti prevashodno izgradnja mreže koja će doprineti razvoju industrija, kao i samih ruralnih područja.

Alehandro Plater složio se da su digitalizacija i tehnološki razvoj od ključnog značaja, posebno razvoj infrastrukture u ruralnim područjima, uključujući investicije u mrežu za koje postoji interesovanje njegove kompanije.

Plater je ovom prilikom čestitao Vladi Republike Srbije na uspešnom sprovođenju imunizacije protiv COVID-19.