Životni nered

0
437

Još jedna luda godina prođe! Noći, godina, koliko tih žuriki u najluđim noćima prođoše, teško ih je sve pobrojati!Beše  mnogo ljudi, neki je napustiše ranije, neki ostadoše celu noć, neki se smejahu sa namam, neki se smejahu  nama, a neki previše zakasne.Ali na kraju, nakon životnih zabave samo nekoliko njih ostanu da počiste životni  nered.I u većini slučajeva to nisu oni koji su napravili taj nered.

Ko me da se žališ? Kome da se poveriš ? Kome srce da otvoriš i progovoriš o svojim mukama, svojim bolima? S kim da isplačeš sve suze koje su negde duboku u tebi? Da kažeš sve što nosiš na duši. Kome? A da te iskreno sasluša, da iskreno sa tobom bar malo saoseća.Da li ću ikada živeti u miru sa sobom? Ne znam.

Ali znam da više ni deo sebe neću poklonuti pogrešnim ljudima!Naposletku, suština saznanja nije u toma gubimo li životnu igru, već kako gubimo, šta s time spoznajemo, čemu nas je poraz naučio i kako nas to menja.

Gubiti na određeni način znači dobivati

Oni koji prate, odlaze, dolaze ostavljaju pustoše za sobom, oni nikada neće znati šta znači biti vođa jer nisu naikada pravili staze za druge.Nekada su ovom zemljom hodali uspravni ljudi, data reč im je bila svetinja nikada nisu dozvoljavali da se ne ispoštuje.Stideli su se ako nisu znali da im je komšija gladan, sramota ih je bilo ne pomoći.

Iskreno su se radovali tuđoj sreći, ako su kojim slučajem pogrešili znali su za izvinjenje i pokajanje.Njihov način dokazivanja su bila dela, a ne prazne reči.Nismu imali mnogo ali su imali punu dušu.Bože, pa gde nestadoše te vrednosti, ti ljudi, ta čistota ljudske duše!Sve se promeni, a mi šta naučismo?U krugu života ne postoje pobede, postoje samo promene .Pa promenimo sve što je nakaradno, dovedimo u sklad život vredan dostojan čoveku!