Zajednički za efikasnu realizaciju projekta „zelena staza“ na mestu stare pruge Petrovaradin–Beočin

0
332
romanolil.net

Novi Sad , 06. oktobar 2021.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Enes Buhić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su predstavljene pojedinosti u vezi sa projektom od zajedničkog interesa.

Reč je o izradi projektno-tehničke dokumentacije u okviru postupka realizacije projekta na koridoru nekadašnje pruge Petrovaradin–Beočin, dužine 17,5 kilometara, koji je predviđen kao područje posebne namene, tačnije turistički pravac pod nazivom „zelena staza“ za pešake i bicikliste.

„Danas govorimo o jednom od rezultata zajedničkog rada Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije. Formirana je radna grupa za realizaciju važnog projekta izgradnje „zelene staze“, sa ciljem da se što više razvija ciklo-turizam, kome Sekretarijat pridaje poseban značaj. Biće raspisana javna nabavka za izradu dokumentacije za ovu stazu i po njenom završetku imaćemo predstavu o troškovima izvođenja radova, a potom će se utvrditi svačiji udeo u izgradnji. Ovaj zajednički poduhvat jasno pokazuje da sinergija dve vlade daje odlične rezultate“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da će u narednom periodu biti predstavljena i mobilna aplikacija namenjena biciklistima na teritoriji Fruške gore, kao rezultat mapiranja biciklističkih i pešačkih staza dužine oko 250 kilometara.
,,Ovo je opsežan i veoma produktivan projekat, s obzirom na to da je čak i u vreme korone preko 17.000 ciklo-turista bilo u našoj zemlji, a pošto se nalazimo na ruti tri važne evropske biciklističke staze, hoćemo da obogatimo i turističku ponudu Vojvodine“, rekao je Ivanišević.

Državni sekretar Enes Buhić istakao je da su izdvojena sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za „zelenu stazu“, što je rezultat saradnje više ministarstava, te da je veoma važno da se nastavi ulaganje u infrastrukturu.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u okviru pomenutog projekta, planira da se u narednoj godini fokusira na energetsku efikasnost, što će biti formulisano kao poseban kriterijum za privrednike koji konkurišu za sredstva, posebno za nabavku mašina i opreme. Sekretarijat će svojom programskom politikom nastojati da utiče i na unapređenje proizvodnje na teritoriji AP Vojvodine, poput proizvodnje domaćih bicikala.

Izvor: PS za privredu i turizamhttp://www.spriv.vojvodina.gov.rs/