Za protivgradnu zaštitu useva u AP Vojvodini obezbeđeno 760 raketa

0
177
romanolil.net

Novi Sad, 16. april – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je novih 760 raketa, u vrednosti od 30 miliona dinara, za protivgradnu zaštitu poljoprivrednih useva na teritoriji AP Vojvodine.

Primopredaja raketa obavljena je danas u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda – u magacinu protivgradnih raketa Radarskog centra „Fruška gora“, na lokalitetu Kraljeva stolica.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić istakao je da resorni sekretarijat na ovaj način nastoji da unapredi sistem protivgradne zaštite, te da se usevi naših poljoprivrednih proizvođača na adekvatan način obezbede.

On je naglasio da se privode kraju radovi na Radarskom centru „Fruška gora“, gde će biti uspostavljen automatizovan sistem odbrane od grada, a taj projekat je vredan 600 miliona dinara. Nakon toga počinje realizacija projekta automatizacije radarskih centara „Bajša“ i „Samoš“, a vrednst te investicije je 1,4 milijarde dinara.

„Očekujemo da ćemo za dve godine imati potpuno automatizovan sistem odbrane od grada za celokupnu teritoriju Vojvodine“, rekao je Božić.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić naveo je da u Srbiji ima 13 radarskih centara, od kojih su tri na teritoriji AP Vojvodine.

On je naglasio da Pokrajinska vlada svake godine daje značajnu podršku radarskim centrima u AP Vojvodini, kako bi se omogućio bezbedniji i efikasniji rad sistema protivgradne zaštite.

Nikolić je istakao i značaj projekta automatizacije sistema protivgradne zaštite, koji finansira Pokrajinska vlada.

„U Radarskom centru ’Fruška gora’ za početak sezone je spremno 90 automatskih lasera, dok će preostalih 28 biti spremno u junu, čime će ovaj centar u potpunosti biti automatizovan. Time ćemo postići glavni cilj da se rizik od grada smanji na najmanju moguću meru, a sve to činimo u skladu sa dometima struke“, rekao je Nikolić i dodao da je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno finansiranje automatizacije radarskih centara „Samoš“ i Bajša, gde je predviđeno ukupno 389 lansirnih stanica.