Predsednik Nakić na sednici saveta za nacionalne manjine

0
357
romanolil.net

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za nacionalne manjine, na kojoj je bilo reči o aktivnostima u oblasti unapređenja položaja nacionalnih manjina u Srbiji i na kojoj je podnet izveštaj o sprovođenju Akcionog plana o nacionalnim manjinama.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, sednici Saveta prisustvovao je predsednik Dalibor Nakić.

Nakić je u svom obraćanju istakao važnost obrazovanja romskog stanovništva i složio se sa predsednicima drugih Nacionalnih saveta da proritet u unapređenju nacionalnih manjine budu oblasti obrazovanje i kultura.

Premijerka Brnabić je ocenila da je rad Saveta veoma važan jer omogućava da se kroz koordinaciju i dijalog rešavaju problemi i poboljšava položaj manjina.

Premijerka je naglasila da uprkos teškom periodu izazvanom pandemijom COVID-19, sredstva za finansiranje nacionalnih saveta manjina nisu umanjivana, što predstavlja još jednu potvrdu da se položaju i pravima manjina pridaje veliki značaj.

Brnabić je ujedno uputila poziv predstavnicima nacionalnih manjina da u svojim sredinama rade na promovisanju vakcinacije, kako bismo što pre postigli kolektivni imunitet.

Na današnjoj sednici odlučeno je da prioritet u unapređenju položaja nacionalnih manjina ima oblast obrazovanja i kulture.

Naglašeno je da Budžetski fond za nacionalne manjine za ovu godinu iznosi 30 miliona dinara, a sredstva će biti uložena u obrazovanje kao prioritetnu oblast u 2021. godini, kao i za finansiranje programa i projekata od značaja za nacionalne manjine.

Sednici su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministarka pravde Maja Popović i minastarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić.