Uručeni ugovori za 12 stanova kupljenih za izbeglice

0
315
romanolil.net

Beograd, 30. mart 2021.

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Svetlana Velimirović uručila je danas ugovore za 12 stanova kupljenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda.

Skromna ceremonija uručivanja ugovora organizovana je u prostorijama Komesarijata za izbeglice i migracije.

Republika Srbija je za potrebe Komesarijata za izbeglice i migracije pribavila 12 stambenih jedinica na teritoriji beogradske opštine Grocka.

Stanovi su kupljeni donatorskim sredstvima, u okviru potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa, a korisnici će u stanove moći da se usele do kraja ove nedelje.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u ove četiri zemlje.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, navodi se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije.