Umetnički zanati utiču na ukupan razvoj preduzetništva u Vojvodini

0
254
romanolil.net

Pokrajinski sekretarijat na ovaj način dodeljuje pet miliona dinara bespovratno radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje, na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički, odnosno stari zanat ili posao domaće radinosti. Cilj opredeljenja sredstava za ovu namenu jeste povećanje konkurentnosti, a time i unapređenje oblasti preduzetništva i privredne klime u Vojvodini.

,,Danas raspisujemo konkurs koji oslikava ono što jeste Vojvodina – bogatstvo različitosti, bogatstvo traditicije koju bi trebalo čuvati i kojoj je potrebno pomoći. Subvencionisaćemo nabavku opreme, ali i repromaterijal, kako bismo podržali što veći broj preduzetnica i preduzetnika koji se bave starim i tradicionalnim zanatima.

Kroz ovaj konkurs ćemo težiti ka tome da pomognemo očuvanje starih zanata, naročito u seoskim sredinama. Posebno će se vrednovati i žene preduzetnice i oni koji dolaze iz lokalnih samouprava koje su nedovoljno razvijene, što, naravno ne isključuje učešće svih koji se bave zanatstvom u Vojvodini“, rekao je Ivanišević.

On je podsetio da je u poslednjih sedam meseci Sekretarijat za privredu plasirao oko 300 miliona dinara direktne pomoći privredi i za podizanje turističkih potencijala i kapaciteta na teritoriji Vojvodine.

Subvencionisani iznos koji se odobrava za opremu je u visini od najmanje 100.000 do najviše 250.000 dinara, a za repromaterijal u opsegu od 80.000 do 200.000 dinara. Sredstva se odobravaju u visini do 100 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om.

Konkurs za stare i umetničke zanate je objavljen na veb sajtu Sekretarijata i otvoren je do 22. jula 2021. godine.