Ukupno 7,5 miliona dinara za hotspot i video-nadzor u obrazovnim ustanovama u Vojvodini

0
193
romanolil.net

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je danas novi konkurs namenjen jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine, u ukupnom iznosu od 7,5 miliona dinara, za finansiranje projekata u oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva u 2021. godini.

Tim povodom je na konferenciji za medije pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević izjavio da je cilj konkursa podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i unapređenje položaja lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti od 60 do 80 odsto, i manje od 60 odsto republičkog proseka, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

„Ove godine, po pomenutom konkursu, povećavamo iznos za oko 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji, tačnije na sredstva koja su nam usmerena od RATEL-a dodali smo sopstvenih 1,5 miliona dinara.

Time želimo da povećamo mogućnost lokalnih samouprava treće i četvrte kategorije da dobiju što više sredstava. Želimo da pomognemo upravo tim, nedovoljno razvijenim lokalnim samoupravama, kojih na teritoriji Vojvodine ima osamnaest.

Nastojimo da što veći broj mesta koja se vode kao turistička opremimo besplatnim pristupom internetu, jer danas nema turizma bez adekvatne infrastrukture. Pored toga, prioritet je i bezbednost učenika, pa lokalne samouprave mogu konkurisati i za video-nadzor u školama“, rekao je Ivanišević.

Bespovratna sredstva za finansiranje uspostavljanja hotspot lokacija na teritoriji lokalnih samouprava omogućiće slobodan pristup internetu, pri čemu tražena sredstva ne mogu biti veća od 150.000 dinara po lokaciji, dok lokalne samouprave mogu da konkurišu za najviše pet lokacija, uz obavezno dostavljanje idejnog i glavnog projekta, neophodnih uslova i saglasnosti.

Lokacije pogodne za hotspot jesu glavni trg, šetalište, park, prostor autobuske i železničke stanice, javni prostor ispred opštinske uprave, zdravstvene ustanove, javna plaža, javna turistička lokacija, javna mesta od istorijskog i kulturnog značaja i druge značajne lokacije.

Pored toga, gradovi i opštine mogu konkurisati i za finansiranje uvođenja video-nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama u cilju povećanja bezbednosti predškolaca, učenika i nastavno-obrazovnog osoblja, kao i zaštite objekata, pod već poznatim nazivom „Bezbedna ustanova“.

Tražena sredstva ne mogu biti veća od 500.000 dinara po ustanovi, a može se konkurisati za najviše tri obrazovne ustanove. Lokalna samouprava je dužna da uz prijavu na konkurs dostavi idejni ili glavni projekat i saglasnost ustanove za realizaciju projekta kao i da omogući uspostavljanje nadzornog centra u ustanovi.

Lokalne samouprave po svim tačkama konkursa mogu da zahtevaju najviše 1,5 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava je petnaest dana od dana objavljivanja, odnosno 27. novembar 2021. godine.