Ubijen samo zato što je Rom

0
179
romanolil.net

Nedavni događaj u Češkoj koji je rezultirao smrću pripadnika romske zajednice od strane policijsko činovnika koji je upotrebom prekomerne sile naneo povrede koje su rezultirale smrću pripadnika romske zajednice.

Iako su mnogi ovaj slučaj osudili sa slučajem u Americi gde je na isti svirep način pritiskanjem kolena na predelu vrata u dužini od 9 minuta afro-amerikancu Džordžu Flojdu policajac naneo smrtne povrede.

Postavlja se pitanje da li je ovo još jedan napad na pripadnike nacionalnih manjina i da li će oni koji su se obavezali na pošti anje ljudskih i manjinskih prava reagovati i sankcionisati ovakav vid maltretiranja i osuditi svaki sledeći zločin iz mržnje ili će i dalje slepo ćutati nako još nekog slučaja poput Dušana Jovanovića, Džimija Flojda ili pak ovog u Češkoj.

Kako će reagovati međunarodni sud za ljudska prava, evropska komisija i ostale institucije zadužene za zaštitu ljudskih, građanskih i manjinskih prava ostaje nam da vidimo. Da li će savet bezbednosti preuzeti jasan korak ka ovakvim vidovima zločina prema ljudima samo zato što su druge boje kože, vere ili nacije?

Milorad Popović