Tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Rusije

0
330
romanilil.net

Beograd/Moskva, 15. april 2021.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim, čime je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu toj zemlji.

U razgovoru je istaknuto tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo dveju država i naroda, kao i obostrana spremnost za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Selaković je sagovornika informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosmetu, uz zahvalnost Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na pomoći koju u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama pruža našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

U tom kontekstu, Slucki je šefu srpske diplomatije preneo da, po tom pitanju, sve stranke u Dumi imaju jedinstven stav – protiv nezavisnosti takozvanog Kosova.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi Srbije i Rusije veoma dobri, pri čemu je Selaković izrazio zadovoljstvo postojećim intenzitetom i kontinuitetom susreta na visokom i najvišem nivou, rekavši da očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda.

On je podvukao značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kao i činjenicu da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih i energetskih partnera naše zemlje.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji dveju zemalja, šef srpske diplomatije je ocenio da je ona veoma uspešna, uz visok intenzitet međusobnih susreta, što pokazuje i broj održanih sednica Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni kontakti sa predstavnicima Saveta Federacije.