SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

0
200

Na press konferenciji Svetske organizacije Roma predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović je izjavio:

romanolil.net

„Generalne skupština Ujedinjenih nacija je 1. novembra 2005. godine jednoglasno usvojila Rezoluciju 60/7, označavajući 27. Januar kao Međunarodni dan sećanja  na žrtve holokausta, a tog datuma 1945. godine oslobođen je jedan od najzloglasnijih koncentracionih logora Auschwitz-Birkenau u Poljskoj.

Na taj dan 1945. godine, jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvicsa 7.500 zatvorenika. U borbama, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.

Ne smemo da zaboravimo da je srpski, jevrejski i romski narod u nacističkoj tzv. nezavisnojdržavi Hrvatskoj, masovno istrebljivan u fabrikama smrti koncentracionih logora kompleksa Aušvica i koncentracionog logora Jasenovca.

U pomenutim koncentracionim logorima Srbi, Jevreji i Romi živi su spaljivani u krematorijskim pećima, izvršeni su vivo eksperimenti, ubijena su srpska, jevrejska i romska deca na najbrutalniji način u specijalnim i jedinstvenim logorima za decu u NDH rekao je Damjanovic.

Milioni nevinih žrtava opominju nas da zapamtimo da jačanje antisemitizma i anticiganizma, radikalne desnice, netolerancija i govor mržnje mogu dovesti do toga da drugi i drugačiji postanu nepoželjni, i stradalnici jedne sumanute i umobolne politike” – predsednik Jovan Damjanović.

U Beogradu, 27.01.2022.

Milorad Popović