Svesni svojih korena

0
254
romanolil.net

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović posetila je danas opštinu Kovin kao i romsko naselje u Bavaništu.

Tom prilikom razgovarala je sa  zamenikom predsednika opštine Ratkom Mosurovićem, pomoćnikom predsednika opštine Dušanom Maksimovićem kao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog  Ninoslavom Jovanovićem.

Ratko Mosurović zamenik predsednice Opštine Kovin je predstavio projekat koji se realizuje , a odnosi na oblasti obrazovanja, poboljšanja pristupa vodi i unapređenje informisanja i promocije imunizacije.

Takođe je rekao da je za LAP – Roma izdvojeno iz budžetskih sredstava četiri miliona dinara.

Državni sekretar  Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog  Ninoslav Jovanović je prezentovao drugi projekat “ Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom KOVID-19”, te istakao da je 60 priključaka za vodu  obezbeđeno za pripadnike romske nacionalnosti.

Nezaobilazna tema je svakako bila LAP – lokalni akcioni plan za Rome, i realizacija istoga.

“Bilo mi je zadovoljstvo da danas budem u opštini Kovin i u romskom naselju u Bavaništu.

Izuzetno sam srećna kada vidim konkretne rezultate koji su postignuti kada je u pitanju romska zajednica.Nemogu a da ne se ne zahvalim opštini  Kovin koja veoma uspešno realizuje sve aktivnosti vezane za romsku zajednicu, takođe i resornom ministarstvu iz kojeg je Ninoslav Jovanović. 

U opštini Kovin postoje svi mehanizmi institucionalnog rešavanja problema kada je reč o romskoj zajednici kao na primer: pedagoški asistenti, zdravstveni medijator, kordinator za romska pitanja i što je izuzetno važno da sistem funkcioniše  izuzetno dobro.

U Bavaništu ima preko sto romske dece koji pohađaju nastavu na romskom jeziku to je naše bogatstvo i budućnost. Nešto što je na mene ostavilo dubok utisak je saznanje koliko su ta deca svesna svojih korena” – istakla je  pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.