Sve to tako brzo pade u?

0
391
romanolil.net

Život mi je ružan san, nema noći nemam dan oj sudbino ciganska !

 – Đelem, Đelem kralj romske pesme Šaban Bajramović

Poštovani doktore !

Dali se sećate ovih stihova iz pesme, kada sam Vam prevodio, a Vi se divili glasu, stilu, tekstu pesme od našega, i vašega kralja pesme pokojnog  Šaban Bajramović.

I sve to tako brzo pade u …?

Doktor

Tačno je da Romi imaju puno socijalnih problema.

No, veliki je problem s njima jer su se evropske zemlje ophodile na jedan od dva načina:

1) prvi način:

Ekstremni progon, isključenje, pa čak i masakri.

Moj odgovor: Pravi način ophođenja s Romima je prestati ih progoniti, prestati proizvoditi medijske hajke prema nama, prestanite pokušavati pronaći načine kako da nas isključite.

Mi želimo postati potpuno produktivni građani i ne živeti od krađe ili milostinje. Želimo školovati svoju decu (čak i ako to znači imati škole koje će decu dvojezično obrazovati na romskom i jeziku zemlje), i želimo biti lojalni zakonima zemalja u kojima živimo.

Doktor:

2) drugi način:

Drugim rečima, budite Romi koliko želite, ali pridržavajte se naših zakona i naših standarda i tada će svi biti na istoj stranici.

Moj odgovor: Prvo nam dozvolite da budemo Romi koliko želimo (to do sada nije dozvoljeno niti u jednoj zemlji na svetu), eventualno deklerativno. – ali pridržavajte se naših zakona 

Moj odgovor: Fiktivnih zakona koji su doneseni za Rome, koji su neprimenjivi u praksi. Nabrojte mi barem jednu zemlju na svetu koja te zakone primenjuje u punoj njenoj meri u praksi.

Poštovani doktore! Vi bi bar to trebalo najbolje da razumete, shvatite suštinu, istorijsku pozadinu, a ne samo naslov, itd …– naših standarda i tada će svi biti na istoj stranici

Moj odgovor: Koji su to Vaši, a koji naši standardi, u startu pravite retoričku diskriminaciju.

Poštovani doktore! Koja je Vaša stranica, a koja naša stranica? Dozvolite da Vas moja malenkost podseti na ne tako davne istorijske događaje: tada smo bili svi na jednoj strani, zajedno smo gladovali, zajedno smo bežali od dušmana, iste zakone smo poštovali (kako Vi kažete) Vaši i naši, zajedno istrebljivani po raznim logorima, ubijani gde god su nas sustizali itd…

Boriti se za istinu je uzvišena stvar, pa makar i bio sam, jer istina uvek i za svagda pobeđuje poštovani doktore.

Brzo zaboravljate, neznam čemu ta Vaša zaboravnost pa se pitam? Ako zaboravljate, kako i šta učite druge? Koliko gorčine, stida, neistine, bola, srama ste morali „progutati“ za ovakav Vaš … zaista neznam kako da ga nazovem?

Ne želim da pominjem Vaše ime jer niste dostojni da ga pomenem, sem Vaše titule doktora koju poštujem.

Romska kletva: neka sav taj stid, sram, neistina, bol ustane u vašoj duši neka Vas razdire sve dotle dok se javno ne izvinete romskoj zajednici !

Znam da ne razumete srpski jezik, ali se ne sekiram pa Vi ste doktor, rešit će te Vi i to.