Strip zaslužuje važno mesto u muzejskoj delatnosti

0
235
romanolil.net

Novi Sad , 11. septembar 2021.

„Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat smatraju da strip jeste deveta umetnost, koja zaslužue posebno mesto u muzejskoj delatnosti i zato će on u „Muzeju 2021“ imati isvoje mesto i tom umetnošću baviće se upravo umetnici, poput ovih koji su današnju postavku osmislili i kreirali“, rekla je danas u KC Fabrika – Kreativnom distriktu u Novom Sadu pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević na otvaranju izložbu „Svet u oblacima“.

Čestitajući autorima izložbe i pozdravljajući predstavnike Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, Miloševićeva je istakla da 15. izložba stripa u Studentskom kulturnom centru je značajan jubilej, jer iza njega stoje kreativni umetnici, koji ukazuju njegovna značaj. Ova forma, kako je istakla, bila je i ostala inspiracija mnogim velikim umetnicima, filmskoj umetnosti, a danas je to i tvorcima video igara.

Miloševićeva je naglasila i to da ne smemo da zaboravimo i tradicionalno dobre odnose francusko- belgijske škole na prostoru biše Jugoslavije, njihove međusobne konekcije, razmenu iskustava, kreativnosti i sve to u trajanju od jednog veka i sve to kroz umetnost pisanja i crtanja što strip i predstavlja.

Na izložbi su pozdravne reči uputili i Fatih Akčal, otpravnik poslova Ambasade Francuske i Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i direktor Francuskog instituta u Srbiji, koji su istakli da je ova postavka krenula od Novog Sada, kao deo Evropske prestonice kulture i kao takva nastaviće svoj put u druge gradove Srbije.

U ime autora izložbe, obratila se Jana Adamović koja je rekla da izložba „Svet u oblacima“ ima za cilj da kroz mini istoriju jugoslovenskog stripa prikaže dodirne tačke i uticaj francusko-belgijske škole stripa na ovdašnju scenu. Iz pera scenariste Pavla Zelića, glavnog urednika, i strip autora nje i Saše Rakezića Zografa, izašli su tekstovi koji uz vizuelnu građu vode posetioca kroz četiri celine izložbe – Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba, a sama izložba je organizovana u okviru festivala Novosadski strip vikend.