Sto pedeset kontajnera za odlaganje staklene ambalaže

0
354
romanolil.net

Datum: 2 Aprila, 2021.

Stakleni otpad čini oko 4% celokupnog  ambalažnog otpada u regionu.Staklena ambalaža je materijal koji se može reciklirati bezbroj puta.Recikliranjem jedne tone stakla štedi se oko 40% energije i 50% vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže

Kada je u pitanju ekologija  zagađenje vazduha smanjuje se za oko 20%.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ se realizuje u periodu od 1. januara 2020. do 31. decembra 2022. godine, a nosioci projekta su  Sekopak, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ  i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED.

Projekatne aktivnosti se sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develop PPP.de, a  finansiraju ga Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, Sekopak i Apatinska pivara.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ se sprovodi na regionalnom nivou – u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

U Republici  Srbiji to je pilot projekat koji se realizuje u: Sombor, Niš, Kragujevac i Varvarin.

Cilj projekta je  da se unaprede uslovi za uspostavljanje ekonomičnog lanca vrednosti reciklaže stakla na Zapadnom Balkanu i da se poveća procenat reciklaže stakla za 20%.