Srbija tradicionalni partner i važna destinacija za češke investitore

0
328
romanolil.net
Foto.Tanjug

Beograd, 30. mart 2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa  ministrom spoljnih poslova Češke Republike Tomašom Petričekom koji je u poseti Srbiji sa delegacijom čeških privrednika i predstavnika Privredne komore ove zemlje.

Predsednica Vlade zahvalila je na poverenju Vlade Češke i investicijama koje dolaze iz ove zemlje i ocenila da su sveukupni bilateralni odnosi dveju država čvrsti i stabilni, čemu pre svega, doprinosi otvoren dijalog i bilateralne posete zvaničnika na najvišem nivou.

Premijerka Brnabić podsetila je na nedavnu posetu premijera Andreja Babiša i izrazila uverenje da će, uprkos epidemiološkoj situaciji, dve zemlje održati visok intenzitet bilateralne saradnje i uzajamnih poseta zvaničnika na najvišem nivou i saradnje na ekonomskom planu.

Šef češke diplomatije ocenio je da je Srbija tradicionalni partner i važna destinacija za češke investitore, o čemu svedoči i današnji poslovni forum privrednika dveju zemalja.

romanolil.net
Foto.Tanjug

Kako je objasnio Petriček, upravo podrška dveju vlada daje podsticaj i ohrabrenje preduzetnicima iz Češke da svoj kapital ulažu na ovom tržištu.

Petriček je izrazio uverenje da će privredna saradnja omogućiti brži i lakši oporavak naših privreda nakon teške epidemiološke situacije.

On je uputio podršku Češke u procesu evrointegracija Srbije, ističući da se ova zemlja snažno zalaže za proširenje Evropske unije.

Srbija je na evropskom putu i posvećena reformskim procesima u oblasti vladavine prava, istakla je premijerka Brnabić i izrazila uverenje da će nova metodologija pristupanja omogućiti bolju valorizaciju postignutih rezultata.

Premijerka je zahvalila na podršci Češke u ovom procesu, kao i na zalaganju za jaču regionalnu saradnju, pre svega kroz delovanje Višegradske grupe.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, predsednica Vlade uputila je podršku Vladi i građanima Češke u borbi protiv virusa i istakla da očekuje da će imunizacija stanovništva dati rezultate i da će naše zemlje uspeti da savladaju izazove izazvane ovom zdravstvenom situacijom.