Srbija primer dobre prakse u upravljanju migracijama

0
306
romanolil.net

Beograd, 29. mart 2021.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa predstavnicom UNHCR-a u Srbiji Frančeskom Boneli o nastavku saradnje u oblasti upravljanja migracijama.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je na sastanku, kojem je prisustvovao i komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, istaknuta odlična saradnja UNHCR-a sa ovim ministarstvom i Komesarijatom.

Boneli je naglasila da je Srbija, od početka migrantske krize 2015. godine, pokazala odgovoran pristup i humanost i značajno unapredila kapacitete za upravljanje migracijama.

Vulin je istakao da Republika Srbija ima jasan i sistematičan pristup ovom problemu, obezbedila je migrantima sve neophodne uslove za normalan život i  prva je država u Evropi koja im je omogućila besplatnu vakcinaciju protiv koronavirusa.

Čuvajući zdravlje migranata, čuvamo i zdravlje naših građana. Srbija vakciniše svoje građane, ali može da pomogne i drugima, poručio je ministar.

On je preneo zahvalnost UNHCR-u na podršci u jačanju kapaciteta Uprave granične policije kroz doniranu opremu za Kancelariju za azil, i predložio održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi učestvovao i visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi, a na kojoj bi Srbija predstavila dobru praksu i rezultate u upravljanju migracijama.