„SOMBORSKI INDEKS – ŠTA, GDE, ZAŠTO?

0
330
romanolil.net

Datum: 15 Septembra, 2021.

U organizaciji Grada Sombora i Fondacije Gimnazije “Veljko Petrović” Sombor, u Svečanoj Sali Županije održano je predavanje akademika prof. dr Ivana Gutmana. Sve prisutne prvo je pozdravila zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, a potom im se obratio i akademik. Tema predavanja bio je tzv “Somborski indeks”, iza kojeg stoji upravo profesor Gutman, naučnik svetskog glasa i jedan od najvećih umova u Srbiji.

Tokom leta 2020. godine, dok je boravio u rodnom Somboru, on je razradio hemijsku teoriju u okviru koje se pojavljuje jedna nova veličina – topološki indeks, za koji je predložio da se nazove „Somborski indeks“. Za manje od godinu dana, na ovu temu napisano je tridesetak naučnih radova širom sveta, dok se novi i dalje pojavljuju.

Ono što je izuzetno važno je da su svi autori, koji su se bavili ovom temom, koristili baš njegov naziv za isti-“Somborski indeks”, zbog čega je on i univerzalno prihvaćen u svetskoj nauci.

“Somborski indeks je nešto što se pojavilo pre malo više od godinu dana, nešto što se primenjuje na neki način u hemiji i pretpostavljam da će Somborci biti po malo makar zainteresovani šta je to kad već ima ime “Somborski”. Ime sam dao ja, kad sam taj indeks uveo”, rekao je profesor dr Gutman.

Pred punom salom Županije, akademik se potrudio da na najjednostavniji način predstavi brojeve i indekse, te je naveo primere iz svakodnevog života. Između ostalog, predstavio je sreću kroz sociološki indeks sreće, kroz brojeve je prikazao žensku lepotu, ali i ljudsko telo kroz indeks telesne mase.

Takođe, na kraju predavanja, profesor je prisutne uputio na korisnu literaturu, koja im najdetaljnije može objasniti sve što žele da znaju o Somborskom indeksu.