„Somborski indeks“ dr.Ivana Gutmana prihvaćen u svetskoj nauci

0
239
romanolil.net

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković upriličio je danas prijem za akademika, profesora emeritusa dr Ivana Gutmana, a povod za susret bio je „somborski indeks“.

Tokom leta 2020. godine dok je boravio u Somboru, dr Ivan Gutman je razradio hemijsku teoriju u okviru koje se pojavljuje jedna nova veličina, takozvani topološki indeks, za koji je profesor Gutman predložio da se nazove „somborski indeks“. Članak Geometric aproach to degree-based topologicalindices: Sombor indices, MATCH Communications in Matematical and in Computer Chemistri 86 (2021) u kome je izložena pomenuta teorija naišao je na veliko interesovanje.

Za manje od godinu dana o „somborskom indeksu“ napisano je pedesetak naučnih radova, a svi autori koji su se bavili ovom temom (iz SAD, Kine, Velike Britanije, Indije, Sudijske Arabije, Meksika, Španije, Norveške, Južne Koreje, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore…) koristili su naziv „somborski indeks“, što potvrđuje da je ovaj naziv univerzalno prihvaćen.

Gradonačelnik je ovom prilikom izrazio zahvalnost profesoru Gutmanu što je zahvaljujući njegovom radu ime grada Sombora postalo pojam u nauci.

Profesor emeritus dr Ivan Gutman, je po Hiršovom indeksu i prošle godine najbolje rangirani srpski naučnik koji živi u domovini, četvrti je od deset najuspešnijih živih srpskih naučnika u celom svetu. Doktor hemijskih i matematičkih nauka, do penzionisanja 2012. godine je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu predavao fizičku hemiju, istoriju i filozofiju hemije i obradu rezultata merenja.

Od 1988. godine član je SANU, član je Međunarodne akademije matematičke hemije i Akademije nelinearnih nauka u Moskvi, članstvo mu je 2012. godine potvrdila i Evropska akademija nauka iz Londona, počasni je doktor nauka na mađarskom Obuda univerzitetu. NJegovi radovi su citirani preko 30.000 puta u naučnim radovima drugih autora, ali i preko pet hiljada puta u više od 460 knjiga i udžbenika. Predavanja je držao u više od 40 zemalja, a njegovi naučni radovi objavljeni su na preko 15 jezika.

Ivan Gutman, našao se na 4439. mestu do sada najobuhvatnije baze najboljih i najcitiranijih svetskih naučnika, svojevrsnu evaluaciju blizu sedam miliona svetskih naučnika koju su uradili istraživači sa prestižnog američkog Univerziteta Stanford.

Akademiku Ivanu Gutmanu, rođenom Somborcu, 2019. godine dodeljeno je najviše gradsko priznanje – Oktobarska nagrada.