SOMBORSKA PROMOCIJA KNJIGE „OD PRISAJEDINJENJA DO PREKRAJANJA“

0
208
romanolil.net

U Velikoj skupštinskoj sali zgrade Županije juče je, pod pokroviteljstvom Grada Sombora, održana promocija knjige „Od Prisajedinjenja do prekrajanja, Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918 – 1941.“ autora prof. dr Saše Markovića, u izdanju Arhiva Vojvodine.

Knjiga monografskog karaktera u sedam poglavlja obrađuje temu političkih prilika tokom međuratnog perioda u Vojvodini.

„Monografija je dobro strukturirana, pregledna, originalna, jasna sinteza političkih ideja i misli međuratne Vojvodine. Tumači politički identitet ovih prostora između dva svetska rata i doprinosi razumevanju njenih civilizacijskih sličnosti i nacionalnih različitosti u burnom prelomnom periodu 20. veka“ rekla je ispred izdavača, Ljiljana Dožić.

Prof. dr Mihael Antolović, kao recenzent knjige istakao je da je „Od Prisajedinjenja do prekrajanja“ kapitalno istoriografsko delo jer popunjava jednu prazninu u postojećoj istoriografskoj literaturi koja je posvećena ovoj temi, a istovremeno predstavlja rezime rezultata nekoliko prethodnih generacija srpskih i jugoslovenskih istoričara.

Milan Stepanović, somborski hroničar i publicista, ovom prilikom naglasio je da autor knjige nikako ne zaobilazi Sombor u svetlu svojih istraživanja vojvođanskog političkog identiteta, izuzetne dinamike političkog života na ovom prostoru između dva svetska rata, već da je naprotiv Sombor u znatnoj meri prisutan i predstavlja jedan od repera ove studije.

Sam autor knjige, prof. dr Saša Marković istakao je da je važnost ove teme u kritičkom osvrtu na sve nacionalne pristupe, suočavanju sa njima i pokušaju ih revidira na jednu staloženost, smernost i smirenu vrednost koja će ukazati da Srbi mogu da žive u višenacionalnoj sredini i sa drugim narodima, a da ostanu dostojanstveni i dostojni sebe.

Promociji su ispred Grada Sombora prisustvovali zamenik predsednika skupštine Radomir Leković i član Gradskog veća Darko Smiljanić.