Sofija Krukovskaja

0
392

Kako navodi : http://www.imninalu.net/famous-Gypsies.htm, Sofija Krukovskaja je rođena  u dobro obrazovanoj romskoj porodici koja je postojala u ruskom plemstvu.Bila je genijalac u matematici od svog djetinjstva.Vrednost Kovalevskaya Sophia Vasilyevna u kratkoj biografskoj enciklopediji

Dok se u Evropi Sofija Kovalevskaja smatrala najvećim matematičarem, u domovini je njezin genij prepoznat tek nakon smrti.Kovalevskaya je postala prva žena na svetu koja je primila profesora, kao i prva žena naučnica u Rusiji koja je počašćena da postane dopisni član Sankt Peterburgske akademije nauke.Sophijin život bio je poput beskrajne borbe:za pravo na obrazovanje, za mogućnost učenja matematike i podučavanje omiljenog predmeta, za odabir naučne karijere, umesto da postane samo čuvar ognjišta.

Izvanredan matematičar rođen je 15. Januara 1850. u Moskvi u dobrostojećoj porodici general-pukovnika Vasilija Corvin-Krukovskog i Elizabeth Schubert.Osim Sofije, roditelji su odhranili još dvoje dece:starijeg brata Fyodora i sestru Anu.Nakon toga, voljeni sin je propustio očevo bogatstvo i oduševljeno dočekao boljševike, dok je Anna postala revolucionar i učestvovala u Pariškoj komuni.

Otac i majka želeli su imati drugog sina, pa rođenje Sofije nije izazivalo radost.Devojčica je od rane dobi osetila odbojnost prema roditeljima i pokušala je zaslužiti njihovu pohvalu.Osećajući se odbačeni od rođaka, Sophia je često birala usamljenost, za koju je dobila nadimak “divljak”.

Devojka je odrasla u roditeljskom imanju Polibino, koji se nalazio u pokrajini Vitebsk.Isprva su obe sestre bile uključene u dadilju, a zatim im je obuka poverena kućnom učiteljuJosipu Maleviču. +Osam godina Sophia je proučavala sve predmete koji su se tada poučavali u muškim gimnazijama.

Učiteljica se divila sposobnostima devojke, marljivosti, savršenoj pripremi za svaku lekciju i brzoj apsorpciji novog materijala.Istovremeno, Sophijina sposobnost nauči bila je nasledna, jer je njezin praded Fedor Ivanovič Schubert bio poznati astronom, a njegov ded Fedor Fedorovich Schubert ušao je u istoriju kao talentovani matematičar i geodet.

Česti gost kuće njegova oca, profesor Nikolaj Tyrtov, primietio je devojčine matematičke sposobnosti.Naučnik je čak nazvao Sophiju “novim Pascalom” i ponudio ocu da svojoj kćeri pruži kvalitativno matematičko obrazovanje.Ali stari je general bio uveren da žena ima samo jedan put u životu – da se uda.Moj otac nije htio slati svoje kćeri u inostranstvo na studij, a u Rusiji su sveučilišta su bila zatvorena za žene.

Godine 1866. Sophia se preselila u Petersburg i počela učiti od Aleksandra Strannolyubskog, tada poznatog učitelja.Dvie godine kasnije devojka je dobila pravo slušati predavanja Ivana Sechenova, kao i studirati anatomiju na Vojnomedicinskoj akademiji.Da biste se rešili stalnih ograničenja roditelja, Sophia odlučuje o fiktivnom braku s Vladimirom Kovalevskim, nakon čega odlazi u inostranstvo na studij na Sveučilištu u Heidelbergu.

U ovom trenutku devojka intenzivno uči matematiku, slušajući predavanja Hermanna Helmholtza, Gustava Kirchhoffa i drugih, a suprug se divio sposobnostima svoje supruge i u jednom od svojih pisama izviestio je da je njegov 18-godišnji pratitelj savršeno obrazovan, zna mnogo jezika i intenzivno se bavi matematikom.Godine 1870. porodica Kovalevsky odlučila se nastaniti u Berlinu, gdje je Sofija htela studirati na lokalnom sveučilištu i pohađati nastavu Karla Weierstrassa.No ispostavilo se da žene nisu prihvaćene u ovoj školi.

Kovalevskaja je mogla pitati naučnika samo za privatne lekcije. Da biste se rešili dosadne djevojke, Weierstrassova je odlučila postaviti Sofiji niz teških zadataka.No, nakon nekog vremena Kovalevskaya se vratila naučniku s gotovim rešenjima.Weierstrassova je zadivila točnost i logika zaključaka Kovalevskaya i postala je za nju stalni učiteljem Sophia se pouzdala u mišljenje mentora i konsultovala ga o svakom njezinom radu.Ali profesor je samo pregledao dela matematičara, a sve su ideje pripadale Kovalevskoj.

Godine 1874. Kovalevskaya postaje doktor filozofije nakon obrane disertacijskog istraživanja “Prema teoriji diferencijalnih jednadžbi” na Sveučilištu u Göttingenu.Bio je to veliki uspeh, pod takvim utiskom mlada porodica se odlučila vratiti u Rusiju.Sofia Kovalevskaya uspela je obraniti svoju tezuSophia je sanjala da će predavati na Sveučilištu u Sankt Peterburgu, ali ruska naučna zajednica nije bila spremna otvoriti vrata talentovanoj ženi.U njenoj rodnoj zemlji samo je položaj učitelja u ženskoj gimnaziji mogao ponuditi izvanrednu matematiku.

Razočaranje je nateralo Sophiju da se povuče iz nauke šest godina. Pokušala se ostvariti u književnom i novinarskom radu, često je govorila na kongresima lekara za Evropu.Godine 1880. Sophia se vratila u Moskvu, a godinu dana kasnije postala je članom lokalnog matematičkog društva.Žena je pokušavala položiti majstorske ispite koji su joj bili lagani, ali je dobila uvredljivo odbijanje.Kao rezultat toga, Kovalevskaya je otišla u Pariz, gde je tražila mesto na visokim kursevima za žene. Ipak, i ovde je  genija bila razočarana.

Kako bi podržao svoju obitelj, Vladimir Kovalevsky napustio je svoje naučne aktivnosti i zaposlio se.Ulagao je u posao i spašavanja Sofije, ali nije uspeo.Čovek je neprestano varen od strane drugova, a 1883.Porodica naučnika je potpuno lišena života. U ovom slučaju, Kovalevsky je optužen za špekulacije i, nakon što je izgubio nadu da će izaći iz teške situacije, čovek je počinio samoubistvo.

Strašna vest uzdrmala je Sophiju, koja se ubrzo vratila u Rusiju i obnovila dobro ime svoga muža.Važne promene u životu Sofije Kovalevske dogodile su se nakon što je 1884. godine bila pozvana predavati na Sveučilištu u Stockholmu.Karl Weierstrass i Magnus Mittag-Leffler pridonula se radu naučnice.

Prvo je Sophia predavala na nemačkom jeziku, a godinu dana kasnije prešla je na švedski. Osim toga, književni talent se očitovao u Kovalevskoj i počela je pisati priče i romane.Većina naučnih otkrića Kovalevskaya pada u ovom trenutku.Žena je proučavala proces kruženja teškog asimetričnog vrha i otvorila treće rešenje problema rotacije krutog tela, ako postoji fiksna tačka.Godine 1888. Pariska akademija nauka objavila je natečaj za najbolje delo za proučavanje gibanja krutog tela koje ima fiksnu tačku. Kao rezultat toga, žiri je izabrao studiju koja je pokazala neverovatna matematička znanja.

Prva svetska profesorica Sofia Kovalevskaya

Natecateljski rad toliko je impresionirao znanstvenike da su premiju povećali s 3 na 5 hiljada franaka.Nakon toga, žiri je otvorio omotnicu s imenom matematičara koji je napisao briljantan znanstveni rad.Autor ove studije bila je Sophia Kovalevskaya – jedina žena u to vrijeme koja je podučavala matematiku kao profesoricu.

Otkrića Kovalevske su 1889. godine procenila Švedska akademija nauke, koja je ženi predstavila nagradu i profesuru na sveučilištu u Stockholmu (doživotno).Iste godine Ruska akademija nauka izabrala je Sofiju kao dopisnog člana.Slava i ljubljeni rad u inostranstvu nije spasio Kovalevsku od nostalgije. Žena je želela predavati na Sveučilištu St. Petersburg, a ta se prilika pojavila 1890. godine.

Sofija je stigla u Rusiju, ali talentovanoj naučnici nije bilo dopušteno ni sudelovati na sastanku akademije.Ta je odluka opravdana činjenicom da prisutnost žena nije uključena u običaje naučnog skupa.Sophia Corvina-Krukovskaya bila je udana 1868. godine za Vladimira Kovalevskog, naučnika biologa.Ovaj brak nije se temeljio na ljubavi ili čak na jakoj naklonosti. Jedini razlog zbog kojeg se devojka odlučila udati bila je želja da se oslobodi moći despotskog oca.

Fiktivni brak dvaju naučnika s vremenom se pretvorio u pravu porodicu, a mladi su se zaljubili jedno u drugo. 1878. godine par je imao kćer, koja se takođe zvala Sophia (kasnije je postala ldoktor). Kovalevskaya je imala teško razdoblje trudnoće, a nakon poroda je patila od depresije.

Zajednički život Vladimira i Sofije bio je težak, često su mladi ostali bez posla i novca. Ipak, uzajamno poštovanje i briga jedni za druge vladali su u porodici. Stoga, kada je 1883. godine Kovalevskijeva kompanija bankrotirala i počinio samoubojstvo, Sophia je taj gubitak shvatila kao osobnu tragediju.

Nakon smrti svoga supruga, žena se približila bratu pokojnog – Maximu Kovalevskom, koji je bio sociolog i progonjen od strane ruske vlade. Sophia je Maxima pozvala u Stockholm i pomogla mu da dobije  posao na univerzitetu.Kovalevsky je čak odlučio napraviti predlogdobročinitelju, ali je odbila.Par je napokon rastao 1890. nakon što je završio zajednički obilazak rivijere.

Sophia Kovalevskaya uživala je ugled na prestižnim evropskim univerzitetima, postala priznatim učiteljem, ali naučna zajednica njezine zemlje nije prepoznala žene. Bila je nepotreban u Rusiji, Kovalevskaya je odlučila vratiti se u Stockholm.Usput je Sophia uhvatila prehladu i imala upalu pluća. Lečnici su bili nemoćni pomoći velikom matematičaru, a 10. februara 1891. Kovalevskaja je umrla u mladosti  u 41 godine.

Pet godina kasnije, žene iz različitih delova Ruskog carstva prikupile su novac za spomenik slavnom sunarodnjaku. Ovim činom izrazili su priznanje postignuća Kovalevskaya na području matematike i njenom doprinos borbi za prava žena na obrazovanje.

Danas su postignuća Sofije Kovalevskaya visoko cenjena od strane svetske naučnice zajednice.U njezinu čast nazvali su lunarni krater i asteroid.Fotografija Sophie prikazana je 1951. godine na sovjetskoj poštanskoj marki.Od 1992. Ruska akademija nauka dodelila je nagradu S. Kovalevskaya matematičarima.

U mnogim gradovima post-sovjetskog prostora, ulice su dobile ime po poznatoj naučnici. U Stockholmu (Švedska), Velikom Luki (Rusija) i Vilniusu (Litva), ime se dodeljuje obrazovnim ustanovama.

Izvor: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4581849

Izvor: http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=33536

Izvor: https://tereitory.ru

Izvor: http://www.sofijoskovalevskajosmokykla.lt/apie-mokykla/apie-sofija-kovalevskaja/