Sofić i Ćutilo uručili humanitarnu pomoć za 70 povratničkih porodica u Posavskom kantonu

0
370
romanolil.net

Novi Sad, 28. maj – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo obišli su danas Posavski kanton i opštinu Odžak u Federaciji Bosne i Hercegovine gde su uručili humanitarnu pomoć u vidu hrane i higijenskih proizvoda za 70 povratničkih porodica u vrednosti od 1,5 miliona dinara.

Tokom višednevne posete, delegacija Pokrajinske vlade sastala se u Banjaluci sa direktorom Sekretarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srpske LJubom Ninkovićem, kako bi definisali korake u pomoći srpskim porodicama u Federaciji.

Sofić je tom prilikom istako da je na sastanku dogovoreno da se do kraja godine definiše akcioni plan Fonda i Sekretarijata iz Srpske kako bi se sledeće godine zajedničkim snagama preko programa koji će biti definisani akcionim planom na osnovu prethodnog mapiranja stanja i potreba pomoglo Srbima koji žive u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na području Posavskog kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine živi oko hiljadu Srba uglavnom starije životne dobi i težeg materijalnog položaja.

„Naša je dužnost da istrajemo u zajedničkoj podršci svim našim ljudima van matične države Srbije. Pokrajinska vlada i Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu veoma posvećeno rade na svim nivoima saradnje i tome u prilog govore brojni sporazumi potpisani u proteklom periodu”, poručio je Sofić i naglasio da će Pokrajinska vlada biti jednako posvećena svim našim ljudima širom regiona, pa tako i opštinama i porodicama u Federaciji.

Poseti Posavskom kantonu prisustvovali su i generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske Aleksandar Zirojević.