Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu

0
213
romanolil.net

Predsednik Mirović otvorio Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je večeras, u Bačkom Petrovcu, Slovačke narodne svečanosti „Zlatne niti iz venca slovačke kulture“, poručivši da je reč o najznačajnijoj nacionalnoj, kulturnoj i duhovnoj manifestaciji Slovaka u Srbiji.

„Značaj Slovaka u etničkoj, kulturnoj i konfesionalnoj raznolikosti Vojvodine i Srbije, na koju smo svi ponosni, izuzetan je, a tradicija, običaji, osobena kultura, čuveno slikarstvo, prelepe nošnje i poslovična vrednoća i radinost Slovaka, čine jednu od najlepših obeležja naše raznolikosti – na šta smo izuzetno ponosni“, rekao je Mirović na svečanosti u Slovačkom vojvođanskom pozorištu.

On je podsetio na to da je od 2018. godine dan održavanja Slovačkih narodnih svečanosti Skupština AP Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, proglasila za Dan slovačke nacionalne manjine, koji se svečano obeležava, uputivši srdačne čestitke.

„Srbija i Slovačka imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, u kojima je jedan od najvažnijih i najčvršćih mostova upravo slovačka manjina koja ovde živi.

Pokrajinska vlada će i u budućnosti nastaviti da podržava programe obrazovanja na slovačkom – maternjem jeziku, oblast javnog informisanja kroz direktnu podršku medijima i redakcijama na slovačkom jeziku, kao i važne institucije za slovačku i celu našu zajednicu“, poručio je predsednik Mirović.

Mirović je ocenio da su Slovaci dali veliki doprinos u prelomnim istorijskim događajima poput prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, ali i razvoju naše zemlje, te da je impresivno što su, uprkos svim istorijskim iskušenjima, uspeli da sačuvaju svoj jezik, kulturu i identitet.

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Libuška Lakatošova rekla je da je i ovogodišnja manifestacija prilika da se učvrste kontakti i bliskost i da se ta veza zadrži kao poruka za buduće generacije.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Bački Petrovac Jan Šuljan poželeo je dobrodošlicu zvanicama poručivši da Slovačke narodne svečanosti predstavljaju život Slovaka u našoj zemlji i da doprinosi očuvanju tradicije, običaja i kulture.

Svečanosti su prisustvovali i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović, ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha, predstavnici Kancelarije za Slovake u inostranstvu i druge zvanice.

Slovačke narodne svečanosti su centralna manifestacija Slovaka u Srbiji, u okviru koje se za tri dana mogu videti brojne izložbe, pozorišne predstave, koncerti i kulturno-umetnički programi.