Sekretar Sofić boravio u radnoj poseti opštini Kanjiža

0
292
romanolil.net

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić boravio je danas u radnoj poseti opštini Kanjiža, gde se sastao sa predsednikom Opštine Robertom Fejstamerom.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju, mogućnostima i potrebama ove opštine kao i o primeni Plana razvoja lokalnih samouprava za predstojeći period i učešću lokalnih samouprava na konkursima za sredstva iz dostpunih fondova Evropske unije.

Sofić i Fejstamer su obišli Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Kanjiža, koji je osnovan i opremljen u okviru Interreg IPA projekta prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, a u čijem fokusu je poromcija socijalnog preduzetništva. Centar se bavi pospešivanjem radnih sposobnosti korisnika u cilju boljeg snalaženja na tržištu rada, kao i podrškom zapošljavanju lica sa invaliditetom.

Resorni sekretar je tom prilikom naveo da Opština Kanjiža aktivno učestvuje u svim konkursnim aktivnostima Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, te da ukupan transfer pokrajinskih institucija prema Opštini Kanjiža u proteklih nekoliko godina iznosi gotovo 433 miliona dinara, od čega je iz Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj kroz različite konkursne mere opredeljeno 7,5 miliona dinara.

„Opština Kanjiža je, takođe, dobar primer prakse i očigledno dobro oformljenog tima kada su u pitanju aktivnosti i učešće u programima Interreg IPA prekogranične saradnje. Naime, Kanjiža je samo u periodu 2014–2020. kroz programe prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, Rumunija–Srbija, Dunavski transnacionalni program i Evropa za građane, povukla preko 4,7 miliona evra, što je izuzetan rezultat. Zahvaljujući tako aktivnom učešću obezbeđena su sredstva i za Centar socijalne zaštite i boravak u kom se trenutno nalazimo“, poručio je Sofić i naglasio da su aktivnosti Sekretarijata usmerene u pravcu izgradnje efikasne i savremene lokalne samouprave.

On je podsetio na to da Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, osim mapiranja resursa u opštinama AP Vojvodine, koje se odvija u saradnji sa Fondom „Evropski poslovi“, aktivno sprovodi i proces uvođenja eUprave na teritoriji Vojvodine u cilju obuke i korišćenja postojećih i novih informacionih usluga koje bi trebalo da zažive u narednom periodu i modernizuju rad lokalnih samouprava.

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko, zamenik predsednika Opštine Nebojša Rakić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Šandor Egereši i podsekretar Darko Milanković.