Sekretar Milošević pozdravio studente prve godine Pedagoškog fakulteta u Somboru

0
237
romanolil.net

Novi Sad , 01. oktobar 2021.

Uz primenu mera zaštite od širenja korona virusa, zvanično je počela nova akademska godina za studente prve godine studija u našoj zemlji. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je tim povodom pozdravio danas studente Pedagoškog fakulteta u Somboru, Univerziteta u Novom Sadu.

Državnom himnom „Bože pravde“ počelo je uvodno predavanje u amfiteatru ove visokoobrazovne ustanove za 60 studenata prve godine studija, kojima se obratio resorni sekretar prof. dr Milošević.

„Doći na Pedagoški fakultet nije samo suočavanje sa impozantnom istorijom, nego pre svega sa izvesnom budućnošću. Učitelji, kao i roditelji, jesu bogatstvo koje će nam i u ovom, ali i u sledećem veku biti i te kako potrebno.

Verujem da u uslovima pandemije, ali i transformacije društva koje se sve više okreće pragmatičnim idejama, dolazi vreme onih humanističkih vrednosti koje se zapravo i temelje na izgradnji jedne sigurne budućnost“, istakao je pokrajinski sekretar Milošević.

Mihajlo Sretenović, student iz Sremske Mitrovice ukazao je ovom prilikom da je živa reč najvažnija.

„U redu je onlajn predavanje, ali bez žive reči nedostaje taj međuljudski odnos i socijalizacija, koji su nama studentima i te kako potrebni.“

Na svim godinama studija u Somboru nalazi se oko 500 studenata.

Prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru rekao je da se nada novim mladim ljudima i istakao očekivanja da će se broj od šezdeset studenata koji su upisali prvu godinu u budućnosti povećati.

Pedagoški fakultet u Somboru obrazuje učitelje, vaspitače i bibliotekare, baštini tradiciju učiteljske škole „Norme“ iz 1778. godine čiji je osnivač bio Avram Mrazović i predstavlja najstariju instituciju za obrazovanje učitelja u Srba.