Sekretar Ivanišević u poseti Bogosloviji u Sremskim Karlovcima

0
321
romanolil.net

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević boravio je danas u poseti Bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima i tom prilikom potpisao ugovor sa rektorom protojerejem mr Jovanom Milanovićem o dodeli bespovratnih sredstava Bogosloviji u iznosu od četiri miliona dinara.

Ovim ugovorom se dodeljuje subvencija po javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjenom verskom turizmu i to Bogosloviji kao neprofitnoj obrazovnoj ustanovi, za promotivne aktivnosti i predstavljanje turističkih potencijala i kapaciteta, kao za promociju i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i sadržaja od vrednosti za buduća pokolenja.

„Danas potpisujemo ugovor koji bi trebalo da obogati ponudu samih Sremskih Karlovaca, mesta od posebnog istorijskog značaja. Izuzetna je čast biti u mogućnosti da sarađujete sa Bogoslovijom i novac koji ćemo uložiti sačuvaće kulturno i materijalno blago koje jeste tradicija našeg naroda. Potpisivanjem ovog ugovora započinju aktivnosti na razvoju verskog turizma na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je Ivanišević.

On je takođe istakao da je sam cilj ovog i sličnih ulaganja u Sremske Karlovce dobijanje titule „centra verskog turizma“, odakle će kretati sve druge ture, poput obilaska fruškogorskih manastira i drugih verskih objekata u Vojvodini.

Rektor Bogoslovije protojerej mr Jovan Milanović istakao je da je ovim ugovorom obuhvaćeno predstavljanje kulturnog i duhovnog nasleđa, te da će knjige i ostala dobra od značaja naći svoj put od polica do korisnika, u novom, restauriranom i obnovljenom ruhu.

„To je bitno kako za potrebe ljudi koji dolaze sa strane, koji će imati priliku da se upoznaju sa istorijom i tradicijom našeg naroda, kao i sa ovom prosvetnom institucijom, najstarijom u našem narodu, tako i za sve one koji iz svojih verskih pobuda vole da dođu u Sremske Karlovce“, rekao je rektor Milanović.

Svečanom potpisivanju je prisustvovao i v.d. pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma Milan Jarić.

Nakon svečanog čina, sekretar Ivanišević je upisao i svoja zapažanja i impresije u Knjigu utisaka Bogoslovije.