Sekretar Ivanišević na sajamskoj manifestaciji „Dani električnih vozila“

0
165
romanolil.net

Novi Sad , 09. septembar 2021.

U Kongresnom centru „Master“ danas je otvorena dvodnevna stručna sajamska manifestacija „Dani električnih vozila – Electric Vehicle Days“, posvećena elektromobilnosti, kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta ljudi i robe, koja je sve zastupljenija na svetskom tržištu automobila na električni pogon.

Sajam je organizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a tim povodom je resorni sekretar dr Nenad Ivanišević istakao značaj saradnje sa Novosadskim sajmom u pružanju podrške privrednim subjektima sa novim idejama i naprednim tehnologijama.

„Ova izložba je za nas važna, jer svakog dana kada ne idemo napred – stagniramo. Ići u korak sa modernim, tehnološkim dostignućima, prikazati nova dostignuća u auto industriji jeste važan segment, posebno kada pogledamo koliko ukupno donosi prihoda na teritoriji cele Republike Srbije. Govorimo o koraku u budućnost“, rekao je Ivanišević.

On je podsetio da je u prvoj polovini godine u oblastima privrede i turizma dodeljeno preko 300 miliona dinara, s ciljem da se utvrdi ko od korisnika može da se poveže sa proizvođačima, u koje spada i oblast autoindustrije, kao i novih tehnologija.

U okviru tematskih celina ovogodišnjeg sajma električnih automobila, koji se prvi put održava u Novom Sadu, paneli su posvećeni električnim i hibridnim vozilima, razvoju infrastrukture za punjenje tih vozila, dok je treći aspekt posvećen izvoru električne energije za punjenje, proizvodnju baterija, softvera, kao i samu bezbednost ovakvih vozila i učešće u obavljanju saobraćajne delatnosti na nekom području.

Sekretar Ivanišević je govorio na panelu posvećenom visokim tehnologijama, potražnji, te aktuelnim propisima i vladinim politikama u domenu IT tehnologija.

„Mi danas pričamo sa budućnošću, a to su naši studenti. Nije postojala dilema da li će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam da podrži ovu manifestaciju. Sve manifestacije koje podržavaju budućnost i razvoj moraju biti podržane od strane Sekretarijata.

U procesu pridruživanja EU mi pratimo evropsku politiku kao i poglavlja koja su vezana za zaštitu životne sredine“, rekao je Ivanišević, uz komentar da se zahtevi i potrebe tržišta menjaju, pa tako je i najveća potražnja privrede na teritoriji AP Vojvodine upravo bila za nabavkom savremenih mašina i opreme što jasno pokazuje održivost privrede u kovid pandemiji i jasno opredeljenje za dalji napredak.

Ovaj jedinstven događaj jeste interaktivno iskustvo koje će okupiti sve vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, proizvođače automobilskih delova i dizajnere softvera, kompanije koje proizvode punjače i pomoćnu infrastrukturu za električna i hibridna vozila.

Izložbeni prostor omogućava posetiocima da testiraju električna vozila, punjače i nauče o komponentama električnih vozila.

Organizatori ove manifestacije su kompanija „Ninamedia“ i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma.