SEDMA TKAČKA KOLONIJA U STAPARU

0
272
romanolil.net

Datum: 22 Septembra, 2021.

Tkačka kolonija u Staparu po sedmi put okupila je najbolje tkalje iz Stapara, Sombora, Odžaka, Inđije, Loznice, Pančeva, Sremske Mitrovice, Velikog Gradišta, Bele Palanke i jednog tkača iz Sokobanje, kao i osnovce iz Stapara koji učestvuju u čuvanju nasleđa ovog mesta.

Tkačka kolonija nastala je sa ciljem da se tradicija i veština tkanja i prenese novim naraštajima, a svi učesnici imali su priliku da se upoznaju ili usavrše u izradi čuvenog motiva staparskog ćilima – staparske ruže.

Sedmu tkačku koloniju posetili su ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, NJ.E. ambasador Slovenije Damjan Bergant, NJ.E. ambasador Albanije Ilir Bocka, zamenica direktora UNHCR-a Stefani Kraus, kao i brojni drugi gosti.

„Staparski ćilim je jedan dragulj naše tradicije i koji po pitanju ćilima predstavlja najbolje što mi imamo, kada govorimo o tkanju i što možemo da ponudimo kao deo naše kulturne tradicije, kojom ne da treba da se ponosimo, nego treba i da je prenosimo mlađim generacijama i posebno ćemo kao resorno Ministarstvo podržati sve inicijative koje se odnose na očuvanje ove tradicije i na njeno dalje promovisanje“, istakla je ministarka Matić.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da je za očuvanje tradicije staparskog ćilima važno što je postao deo protokolarnih poklona, kako Grada Sombora, tako i pokrajinskih i republičkih zvaničnika, a da je pored revitalizacije kulturnog nasleđa, cilj bio i da se osnaže žene.

„Osnovni cilj kolonije je bio da se staparski ćilim sačuva od zaborava, a drugi cilj je bio da dođe do osnaživanja žena i da žene u ruralnim područjima imaju ekonomsku dobit, ali svakako ono što je najbitnije je da znaju da iza njih stoje i Grad i Pokrajina i ministarstva koja podržavaju njihov rad“, poručio je gradonačelnik Sombora.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević naglasio je da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava žensko preduzetništvo i očuvanje starih zanata.

„Izlagači koje smo imali priliku da vidimo korisnici su sredstava i mi ćemo nastaviti tu podršku i naravno da će u okviru paviljona koji planira Pokrajinska vlada na svetskoj izložbi ekspo biti upravo staparski ćilim i sve ono što čini Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu karakterističnom i što želimo da predstavimo celom svetu“, kazao je Ivanišević.

Predsednica „Etno mreže“ Violeta Jovanović najavila je naredne korake u promociji tradicionalnih rukotvorina i proizvoda, gde se radi na pripremi izložbenog prostora u Beogradu, kao i prodajnog punkta na beogradskom aerodromu.