Sekretar Ivanišević obišao radove na spomen-sobi u Karlovačkoj bogosloviji

0
229
romanolil.net

Sremski Karlovci , 23. septembar 2021.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević posetio je danas Bogosloviju „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima i tom prilikom je sa rektorom protojerejom Jovanom Milanovićem obišao radove na rekonstrukciji spomen-sobe, koje finansira Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Sekretar Ivanišević i protojerej Milanović u maju ove godine su potpisali ugovor o dodeli subvencije od četiri miliona dinara po javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjenom verskom turizmu.

Karlovačkoj bogosloviji, kao neprofitnoj obrazovnoj ustanovi, sredstva su usmerena za promotivne aktivnosti i predstavljanje turističkih potencijala i kapaciteta, kao i za promociju i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa.

Ovaj projekat, koji finansira Sekretarijat, obuhvata sačuvana materijalna dobra u vidu spomen-sobe, kao i predstavljanje kulturnog i duhovnog nasleđa, tako da knjige, spisi i ostala dobra od značaja budu dostupna široj javnosti, u novom ruhu.

„Projekat koji smo započeli polako se privodi kraju, a reč je o stvaranju jednog sasvim novog sadržaja u Bogosloviji. To je spomen-soba sa riznicom, koja će uticati na aktivnosti čitavih Sremskih Karlovaca, a u širem kontekstu i na celu Vojvodinu i Srbiju. Ovo je prva crkvena prosvetno-naučna zbirka u srpskom narodu, našoj tradiciji i predanju i predstavljaće ne samo želju da obogatimo turistički, kulturni i duhovni aspekt, već je i zamajac kvalitetnoj digitalizaciji, odnosno čuvanju svih sadržaja koje će spomen-soba imati“, rekao je rektor Milanović.

Sekretar Ivanišević je istakao da se sredstvima Sekretarijata realizuje namera da se obogati ponuda Sremskih Karlovaca, koji imaju poseban istorijski značaj, te da je realizacija projekta spomen-sobe i digitalizacije kulturno-istorijskog nasleđa Bogoslovije zapravo početak aktivnosti na razvoju verskog turizma u Vojvodini.

„Sekretarijat za privredu i turizam ove godine ulaže četiri miliona dinara u otvaranje prve riznice u Bogosloviji, što je veoma važno kako bismo sačuvali tradiciju, ali i zbog turizma. Ovih dana krećemo u izradu nove strategije razvoja turizma za naredne četiri godine, a verski turizam će biti jedan od značajnih pravaca, pri čemu će sami Sremski Karlovci biti najvažniji. Cilj nam je da u narednom periodu ustanovimo centar razvoja i obilaska verskih znamenitosti na teritoriji Karlovaca i Fruške gore“, rekao je sekretar.

On je dodao da se ulaganjem u Sremske Karlovce ovom mestu dodeljuje titula „centra verskog turizma“, odakle će započinjati sve turističke ture, poput obilaska fruškogorskih manastira i drugih verskih objekata.