Dodeljeni ključevi stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Novom Sadu

0
331
romanolil.net

Novi Sad, 15. april 2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uručila je danas 14 ključeva novim stanarima u zgradama izgrađenim za pripadnike snaga bezbednosti u novosadskom naselju Jugovićevo.

Brnabić je, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i v.d. direktora Građevinske direkcije Srbije Mirka Petrovića, istakla da je svih 2.000 stanova, koliko predviđa prva faza izgradnje u Novom Sadu, već prodato.

Ona je najavila da će do kraja leta u tom gradu krenuti druga faza gradnje dodatnih stanova.

Zahvaljujem svim pripadnicima službi bezbednosti na svemu što čine kako bismo se osećali sigurno, ali i njihovim porodicama, koje podnose najveći deo te žrtve, jer znaju da je njihov život svaki dan na liniji koja čini sve nas druge bezbednima, poručila je premijerka.

Brnabić je dodala da je posebno ponosna na to što na gradilištima novih stanova rade domaće kompanije, najavivši da će ključevi stanova u Kraljevu i Kragujevcu za snage bezbednosti biti uručeni do kraja maja.

Ona je naglasila da je bilo krajnje vreme da se uradi nešto ovako konkretno, kao što je gradnja stanova za pripadnike bezbednosnih službi, i da im se time iskaže zahvalnost i pokaže da smo ozbiljna država, koja brine o svojim građanima.

Prema njenim rečima, projekat izgradnje stanova za bezbednjake je signal i ostalima – lekarima, učiteljima, nastavnicima, vaspitačima, profesorima, vatrogascima, svima koji rade za državnu službu i bore se za Srbiju i za bolje sutra.

Predsednica Vlade je podsetila na to da će u Novom Sadu početi izgradnja nove kovid bolnice, dodatne zgrade KC Vojvodine i zgrade naučnoistraživačkog instituta.

Kisić Tepavčević je istakla da joj je izuzetna čast što ima priliku da učestvuje u realizaciji velikog projekta, koji će pružiti krov nad glavom onima koji danonoćno brinu o bezbednosti svih građana i dali su značajan doprinos odbrani suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Srbije i njihovim porodicama.

Ona je podsetila na to da je u junu 2019. godine, izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, omogućeno da i druge grupe građana imaju pravo na kupovinu stana pod povoljnijim uslovima, a da su među njima i borci, članovi domaćinstva palog borca, ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi.

U skladu sa tim, ministarka je saopštila da će se u deset novoizgrađenih stanova useliti porodice boraca i ratnih vojnih invalida.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako je podvukla, intezivno radi na poboljšanju uslova života boraca i ratnih vojnih invalida, a projekat izgradnje stanova jedan je od značajnih koraka na tom putu.

Vulin je ukazao na to da pripadnici službi bezbednosti čine sve da naš život bude lakši i sigurniji, dodavši da oni postaju deo jedne  ponosne i uspešne Srbije koja se više ne odriče svojih vojnika i policajaca, već čini sve da im obezbedi bolji život.

Biljana Jazić, pripadnica Odeljenja saobraćajne policije, i Branislav Zagorac iz Odeljenja kriminalističke policije, kojima su danas uručeni ključevi stanova, iskazali su veliku zahvalnost državi u ime porodica svih pripadnika službi bezbednosti koji su na ovaj način uspeli da za sebe obezbede bolje uslove za život.

Program stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti inicirao je, krajem 2017. godine, predsednik države Aleksandar Vučić.