„Dan dobrotvora Matice srpske“

0
220
romanolil.net

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Matici srpskoj prisustvovala svečanom obeležavanju „Dana dobrotvora Matice srpske“, u okviru kojeg joj je predsednik Matice prof. dr Dragan Stanić uručio prigodnu Spomenicu, u znak dobre saradnje i snažne podrške koju Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat pružaju najstarijoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj instituciji.

Zahvaljujući u ime Pokrajinske vlade i Sekretarijata, Miloševićeva je izjavila da je veoma počastvovana zbog takvog priznanja kao što je „Spomenica preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad”.

„To je pre svega dužnost i obaveza, ne samo sekretarijata na čijem sam čelu i Pokrajinske vlade, već i čitave naše države, da vodi brigu o našoj najstarijoj i najznačajnijoj instituciji kulture, a od Sekretarijata će Matica srpska uvek imati snažnu podršku“, naglasila je Dragana Milošević.

Obraćajući se prisutnim dobrotvorima i prijateljima Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić istakao je značaj dobrotvorstva za nastanak, očuvanje i razvoj ove institucije, posebno se osvrnuvši na kneza Miloša Obrenovića, koji je darovao Matici, prilikom njenog osnivanja 1826. godine, četvorostruki iznos u odnosu na ostale dobrotvore. Stanić je pomenuo i plemenitog Jovana Naka, koji je ustanovio prvu književnu nagradu i zadužbinu u srpskom narodu. Posebno mesto među dobrotvorima zauzima Sava Popović Tekelija, osnivač jedne od najvećih zadužbina izvan Srbije – Tekelijanuma.

„Zahvaljujući pomenutima i ostalim dobrotvorima, uprava Matice srpske, vodeći brigu o njenoj imovini, čini Maticu jačom, na dobrobit našeg društva. Što smo jači, sve je bolje stanje u našem društvu, a to doprinosi ukupnoj stabilnosti“, istakao je Stanić.

Posebne zahvalnice dodeljene su i privrednim društvima i pojedincima koji su bili dobrotvori Matice srpske tokom prethodne dve godine.

Na „Dan dobrotvora“, a povodom 60 godina od osnivanja Rukopisnog odeljenja Matice srpske (1961–2021), Stanić je u foajeu ovog zdanja otvorio izložbu „Od Srbsko-narodne sbirke do danas“.

O postavci su govorili upravnik Rukopisnog odeljenja Matice srpske prof. dr Zorica Hadžić i arhivski savetnik i autor izložbe Aleksandra Jovanović.

U muzičkom delu programa nastupio je gajdaš Maksim Mudrinić, a akademik Matija Bećković je kazivao pesmu Parusija za Veru Pavladoljsku.