Put kojim zajedno koračamo

0
293

U Kruševcu je danas održana Posebna sednica Vlade Republike Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vidovdan je simbol slobode, stradanja, praznik nad praznicima u Republici Srbiji.

Danas su predstavnici Vlade građanima Kruševca predstavili mnogobrojne projekte na kojima su radili.

Tokom poseta romskom naselju „Marko Orlović“ i Kulturnom centru Roma, a čija je rekonstrukcija delom finansirana iz budžetskih sredstava Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, razgovaralo se sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji, Dalborom Nakićem kao i sa stanovnicima romskog naselja.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine – Dalibor Nakić

„Samo zahvaljujući Vama i Vašim zahtevima mi smo uspeli sve ovo da uradimo.Ono što je veoma važno za ovo naselje je da se ono izdvaja po infrastrukturi i aktivnostima koje se promovišu u Romskom kulturnom centru Roma. Mi smo u službi građana i samo zahvaljujući Vama i Vašim idejama smo sve ovo postigli“ istakla je Obradović.

Pokrajinska poslanica i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Jelena Jovanović,  je razgovarala sa stanovnicima romskog naselja “Marko Orlović” o njihovim problemima, potrebama te kako da se dodatno unaprede uslovi  življenja u pomenutom naselju.

„Gradska uprava grada Kruševca je prepoznala, razumela potrebe romske zajednice koja je bila veoma aktivna u građanskom aktivizmu te ukazivala u šta da se ulažu sredstva. Itekako je romska zajednica u Kruševcu svesnana da samo obrazovanjem možemo izaći iz „začaranog kruga“ i svakodnevnim svojim angažovanjem mogu da poboljšaju svoj položaj.

Obrazovanje dece

Izuzetno je važno da svako romsko dete ima dobre uslove za svoje lično obrazovanje i usavršavanje, jer to je put kojim moramo svi zajedno koračati, na taj način ćemo pomoći našoj zajednici i svakako Republici Srbiji.Obrazovanje svakoga deteta je bitno i stoga se borimo za našu decu.

Naša deca

Važno je istaći da se romski glas čuje kako u Republičkoj tako i u Pokrajinskoj skupštini, kao i u određenim ministarstvima gde imamo priliku da kažemo „želimo biti jednaki sa svim ostalim građanima“ za što smo dobili apsolutnu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

Romsko naselje „Marko Orlović“, gradska uprava grada Kruševca su sjajan primer izuzetne saradnje i razumevanja. Želim javno da se zahvalim svim učesnicima koji sprovode Strategiju za smanjenje siromaštva Roma i Romkinja- istakla je Jelena Jovanović.