Promena Ustava u skladu sa najvišim evropskim standardima

0
354
romanolil.net

Beograd, 19. april 2021.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa direktorom beogradske kancelarije Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbertom Bekman-Dirkesom o procesu evropskih integracija Srbije, reformama u oblasti vladavine prava i izmenama Ustava.

Joksimović je izvestila sagovornika o aktuelnoj proceduri izmene Ustava Srbije, koja se sprovodi u skladu su najvišim evropskim standardima, kao i sa namerom da bude rezultat širokog društvenog konsenzusa.

Cilj ove reforme jeste da pravosuđe bude efikasnije i nezavisnije, a samim tim i da bolje odgovori na potrebe građana, rekla je ona i navela da se amandmani na Ustav usvajaju na transparentan način, uz javnu debatu i saglasnost u pogledu sadržaja od strane Venecijanske komisije.

Autor: mei.gov.rs

Prema njenim rečima, sve to govori o posvećenosti institucija Srbije da postignu ravnotežu u pogledu podele vlasti, usvajajući najbolje i ono što je u našem slučaju primenljivo u odnosu na postojeće evropske procedure i prakse.

Ministarka je ukazala i na značaj podrške Fondacije za ubrzanje pregovora sa Evropskom unijom, kao i za unapređenje političke i medijske kulture u našoj zemlji.

Bekman-Dirkes je rekao da Fondacija nastavlja sa realizacijom svojih aktivnosti kako bi dalje doprinosila jačanju nepovratnog procesa demokratskog jačanja institucija.

On je ocenio da su politička stabilnost, brža dinamika procesa i održivi razvoj Srbije kroz sprovođenje ciljeva Zelene agende teme nastavka saradnje.