Prijem delegacije Univerziteta Južne Floride

0
189
romanolil.net

Novi Sad , 09. novembar 2021.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević primila je danas delegaciju Univerziteta Južne Floride – dr T. H. Kalhejn i dr Bruk Hansen – koji su u poseti Republici Srbiji u cilju realizacije projekta u oblasti ekologije i održivog turizma.

Miloševićeva je ocenila da je ova poseta značajna prilika za uspostavljanje buduće saradnje na projektima koji bi našu državu promovisali kao važnu internacionalnu destinaciju kulture, tradicije, turizma i modernih tehnologija.

„Autonomna Pokrajina Vojvodina, u čijem je sastavu 45 lokalnih samouprava, sa više od 25 nacionalnih zajednica, predstavlja važan potencijal naše zemlje, pre svega imajući u vidu bogato kulturno-istorijsko nasleđe“, istakla je Dragana Milošević i dodala da se ono ogleda u 16 fruškogorskih manastira koji datiraju još od 15. veka, brojnim arheološkim nalazištima i preko 700 nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja.

Kao bitan segment kulturno-istorijskog nasleđa, ona je istakla značaj Sremskih Karlovaca, kao jedine lokalne samouprave u Republici Srbiji za koju je donet Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa u cilju podsticanja razvoja same opštine kao važnog duhovnog, obrazovnog i kulturnog centra srpskog naroda, ali i dve najstarije ustanove kulture – Maticu srpsku iz 1826. i Srpsko narodno pozorište iz 1861. godine.

Gosti sa Floride izrazili su zadovoljstvo zbog posete i naglasili da postoji veliki potencijal za saradnju.

„Posebna nam je želja i namera da u budućim razmenama iskustava dovedemo naše studente kako bi se lično uverili u kulturno bogatstvo Srbije, koje nemaju priliku da vide osim putem virtuelnih prezentacija, naročito kada su u pitanju tvrđave i arheološka nalazišta. Zbog toga nam je neprocenjivo vaše iskustvo koje će znatno doprineti razvijanju odnosa u okviru projekta održivog turizma. Prezentacijom na Univerzitetu Južne Floride slika o Srbiji biće poslata u svet“, istakla je dr Bruk Hansen.

Sastanku su prisustvovali šef Kabineta predsednika Pokrajinske vlade Tatijana Đukanović i prof. dr Bojan Lalić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.