PRIGREVICA DOBIJA PRAVOSLAVNI HRAM SVETE VELIKOMUČENICE MARINE – OGNJENE MARIJE

0
251
romanolil.net

Uklanjanjem zgrade streljane i diskoteke, kao i kasnijim rušenjem stare škole u Prigrevici, napraviće se prostor na kom će se graditi budući pravoslavni Hram Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjene Marije, čiji se završetak očekuje za tri godine.

Radi se o trokrilnoj bazilici sa centralnom kupolom koja će imati otvoreni trem kao u manastiru Sopoćani. Zvonik na budućem Hramu biće u obliku preslice kao u našim drevnim svetinjama, a kupola po uzorima na manastire Hopovo i manastir Krka u Dalmaciji i predstavljaće pravi ukras sela, saznajemo od sveštenika apatinske parohije Mladena Glušca

Projekat je radio Sava Ristić, sin čuvenog arhitekte Peđe Ristića koji je projektovao apatinski Hram.

Velika je radost danas u Prigrevici, jer smo počeli sa izgradnjom pravoslavnog Hrama koji Prigrevica čeka jako dugo. Od kraja 16. veka, pa do 1760. godine u ovom selu je postojao pravoslavni Hram koji je 1760. srušen odlaskom Srba sa ovih terena,  rekao je sveštenik Glušac

Prezviter Glušac se nada što skorijem završetku radova, a kako kaže uzda se i u pomoć lokalne samouprave koja je i do sada pomagala oko izrade projekta i rušenja zgrade. Trenutnim radovima podršku pruža i preduzeće DŽimi komerc iz Prigrevice, a apatinski sveštenik je pozvao i meštane sela da se uključe u izgradnju.

Ne možemo da se nadamo da će hram biti izgrađen bez meštana sela, te ih pozivam da se uključe u izgradnju Hrama Svete velikomučenice Marine kako kroz donacije, tako i kroz čišćenje stare cigle. Selo da bi osećalo crkvu kao svoju, moraju je oni sami i sagraditi, poručuje sveštenika apatinske parohije.

Današnjim radovima pored prezvitera Mladena Glušca, prisustvovala je i predsednica opštine Apatin Dubravka Korać sa svojim zamenikom Radovanom Đukićem.

Opština Apatin već nekoliko godina sarađuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi pripreme ovog projekta. Bilo je dosta komplikovano rešiti svu dokumentaciju koja se odnosila na građevinsku dokumentaciju, dobijanje dozvola, saglasnosti itd.

Izašli smo maksimalno u susret našoj crkvi, obezbedili smo pacele koje su bile potrebne, a Odelenje za urbanizam je pomoglo da se ubrza koliko je bilo moguće sam početak projekta. Danas sam jako srećna što počinjemo da pripremamo parcelu i nadam se u nekom skorijem roku da ćemo zajedno sa našim sveštenicima i građanstvom prisustvovati izlivanju temelja buduće crkve, rekla je ovom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.