Priča o romkinji Eleni Vitali

0
451
romanolil.net

leni Vitali,  je popularna pevačica i kompozitorka romskog porekla, aktivna od ranih 1970-ih.Rođena je u Atini 19. Septembra 1954. godine u muzičkoj porodici i odrasla je kao dete koja putuje širom zemlje.Njen otac Takis bio je nadareni svirač santure i kompozitor koji je muziku davao za najvažnije pevače tog vremena.Njena majka Loucy Karageorgiou uveče je pevala u svečanim događajima, a ujutro je čistila kuće.Bili su romskog porekla, sa tradicijom muzike punom tuge i radosti; oni nikada nisu iskusili rasizam, prema Eleni.

Eleni je s 13 godina putovala sa svojom porodicom po Grčkoj, stojeći na popularnim” palkos “(pozornicama) na festivalima i priredbama, pokazujući svoj veliki talent, stiečući iskustvo i bogat repertoar.Takis je morao napustiti svoj san da njegova kćerka bude doktor, a majka ju je uvek štitila od podmuklih „ajkula“ .

VIDEO

Sa 19 godina, potpisala je svoj prvi profesionalni ugovor te nastupa  zajedno sa Sotiria Bellou pesmom “Niko ne može biti strpljiv”.Tada i menja ime iz Lavida u Vitali.Talenat je bio više nego očigledan ali ono što je bilo fascinirajuče je, glas pun izražaja koji dolazi iz srca i stiže do vas direktno, sa tugom, snagom, humorom i radošću.Postupno, Eleni se našla kao jedna od važnih pevačica, sarađivala je s najistaknutijim ličnostima u muzičkom poslu, snimala albume i pojavljivala se na pozornicama, te godine udala se za muzičara Vangelis Ksidis, a 1976. rodila je njihovog sina Nikosa.

„Vrlo je teško biti dobra majka. Volio bih da mogu više … Međutim, mi smo srećni kao porodica … ”Krajem 1989. Eleni je iznenadila svoje obožavatelje albumom s vlastitom muzikom i tekstovima. „Suprotni balkon“ .Ove su pesme čisto autobiografske i pisane su u više godina. Stihovi su „puni istine, snage, iskrenosti“, uglavnom tamno obojene, pesme koje dodiruju samu suštinu postojanja krhke duše. Oni su direktno “stavili nož u kosti”.

  1. Eleni Vitali snimila je svoj film „Suprotni balkon“, a 1993. „Who is Afraid of Virginia Woolf“
  2. po vlastitim tekstovima i muzici ušavši u razdoblje zrelosti koje 2000. godine s
  3. albumom„Spotlight“ rekapitulira.

2000 je bila presudna godina za 45-godišnju Eleni. Vratila se, sa nastupom uživo u muzičkoj dvorani, što je postao vrlo dobar i uspešan album. Njen povratak nije protekao bez oklevanja i neuspeha.

VIDEO

U knjižici albuma napisala je: „Budući da se bojim svog glasa, kako mogu da pevam?… Da li se ja skrivam iza olovke?Ne želim to ponovo reći, ne želim odgovornost “, a tragovi krize povremeno su se vidjali i na njenim nastupima.Ali postojao je razlog koji joj je davao snage. Ponovo se porodica uključila u njenu karijeru, ali ovaj put to nisu učinili njeni roditelji, već njen sin Nikos, koji je nadareni muzičar, tekstopisac i pevač.Dao je sve od sebe za majku; svirali su zajedno, a kasnije su objavili singl sa pet njegovih pesama.

Video zapisi; Stojko Gypsy