PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA U RADNOJ POSETI OPŠTINI ALIBUNAR

0
158
romanolil.net

U okviru plana i programa obilaska opština i gradova, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Pava Čabrilovski, posetila je opštinu Alibunar.

Čabrilovski je zajedno sa pokrajinskom poslanicom Jelenom Jovanović i direktorkom pokrajinske kancelarije za Inkluziju Roma, Ljiljanom Mihajlović, imala nekoliko važnih radnih sastanaka u opštinskim, javnim i obrazovnim institucijama.

Održan je radni sastanak sa predsednikom opštine Alibunar, Zoranom Bratić, kao i sa direktorom JKP „Univerzal“, Dušanom Dakićem. Sa gospodinom Dakićem, obišli su radove na izgradnji vodovodne mreže u romskom naselju Seleuš i tom prilikom razgovarali s meštanima naselja.

Nakon radnih sastanaka i obilaska naselja, posetili su Osnovnu školu “ Prvi maj“ u Vladimirovcima, gde se na inicijativu direktora, Petra Glande, od ove školske godine otvorilo radno mesto pedagoškog asistenta. 

U svojim obraćanjima, istakle su obrazovanje kao prioritet, kao i sveobuhvatnu inkluziju Roma u procesu osnaživanja romskog stanovništva.

Svesni smo da je obrazovanje šansa za bolji život i napredak romske zajednice, naš zajednički cilj je da stvorimo što bolji ambijent i pružimo podršku svakom detetu u skladu sa njegovim obrazovnim potrebama, istakla je Mihajlović.

Ono što smo pokrenuli, kao jedno od mnogih pitanja, sa direktorom škole, s obzirom da je ova škola dvojezična, već tokom sledeće godine, kada se bude radilo anketiranje, probamo da se i u ovoj školi uči romski jezik sa elementima nacionalne kulture Roma, kao izborni predmet. Biću zadovoljna, ako se formira i jedno odeljenje – istakla je Jelena Jovanović.

Želim da se posebno zahvalim školi i direktoru Petru, koji je prepoznao potrebu za uvođenjem pedagoškog asistenta, s obzirom na to da romskana nacionalna zajednica spada u kategoriju najneobrazovanije zajednice, ali ovim činom pokazana je volja od strane škole i lokalne samouprave da se u vaspitno – obrazovni rad uključi pedagoški asistent.

Ono što je, svakako, važno, jeste da se samo obrazovanjem možemo i moramo boriti protiv stereotipa i predrasuda  –  posebno je istakla, Pava Novakov Čabrilovski.