Potpisan Memorandum o izgradnji obilaznice oko Novog Sada

0
323
romanolil.net

Beograd, 14. april 2021.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su danas Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava.

Potpisivanju u Vladi Srbije prisustvovali su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Biljana Vuksanović, kao i predstavnici Ambasade Kine u Srbiji Liu Kai i Dai Jingčeng.

Momirović je istakao da je Memorandum ključni korak ka realizaciji projekta obilaznice oko Novog Sada, čija je ukupna vrednost 130 miliona evra, a radiće se u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC i „Koridorima Srbije“.

Izgradnja te obilaznice je veoma važna za Novi Sad jer će rasteretiti saobraćaj, ali je bitna i za čitav region pošto se nadovezuje na Fruškogorski koridor, čija izgradnja uskoro počinje, naveo je ministar.

Autor: Tanjug

U sklopu obilaznice planirana je i izgradnja mosta preko Dunava, precizirao je on i ukazao na to da je u okviru Fruškogorskog koridora planirana i izgradnja drugog mosta kod Kovilja.

Momirović je napomenuo da je od početka investicionog ciklusa u Srbiji mnogo uloženo u severni deo zemlje, podsetivši na to da se u Vojvodini radi na rekonstrukciji brze pruge do Novog Sada, ali i da je u planu izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

On je kao najveće partnere Srbije u izgradnji infrastrukturnih projekata izdvojio kineske firme, sa kojima naša zemlja trenutno ima projekte vredne ukupno deset milijardi evra.

Antić je iskazao zahvalnost Vladi Srbije na poverenju da „Koridori Srbije“ budu investitor na projektu izgradnje obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava.

On je naveo da ovo preduzeće širom zemlje radi na izgradnji kapitalnih projekata važnih za budućnost Srbije, a neki od njih su obilaznica oko Novog Sada i Fruškogorski koridor, koji će ići od Novog Sada do Rume.

Antić je izrazio uverenje da će do kraja godine početi i realizacija projekta izgradnje auto-puta Beograd–Zrenjanin–Novi Sad.

Prema njegovim rečima, današnjim memorandumom predviđeno je da kineska kompanija CRBC može da pristupi izgradi planske i tehničke dokumentacije, idejnim rešenjima, ali i proceni uticaja na životnu sredinu.