Potencijali opštine u službi rastućeg ruralnog turizma u Vojvodini

0
387
romanolil.net

Mali Iđoš , 26. jul 2021.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević boravio je danas u radnoj poseti opštini Mali Iđoš, koja ima status najmanje jedinice lokalne samouprave u Vojvodini.

Ono što karakteriše ovu opštinu i njena tri naseljena mesta – Mali Iđoš, Feketić i Lovćenac – jesu uravnotežen razvoj i kvalitet života stanovnika, multietničnost i multikonfesionalnost.

Prilikom susreta sa predsednikom Opštine Markom Lazićem, u zgradi Opštinske uprave, razgovaralo se o produbljivanju saradnje sa ovom lokalnom samoupravom, kao i o daljim koracima na unapređenju turističke infrastrukture tog područja i jačanju kapaciteta, kako u pogledu smeštaja, tako i u pogledu turističke suprastrukture.

Sekretar Ivanišević je predstavio podsticajne programe koje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam predviđa do kraja godine, tačnije raspisivanje javnih konkursa namenjenih ženskom preduzetništvu i manifestacijama, kao i mere koje je Sekretarijat okončao u ovoj godini u oblasti privrede i turizma.

„Sekretarijat je u prethodnom mandatu opredelio oko 15 miliona dinara za projekte u Malom Iđošu, za privrednike i jačanje turističkih kapaciteta, a izdvojena su sredstva za ovu opštinu i po ovogodišnjim konkursima.

Ideja je da formiramo jedinstvenu turističku ponudu Severnobačkog okruga“, rekao je Ivanišević, dodavši da će Sekretarijat nastaviti da podržava lokalne projekte sa posebnim akcentom na manifestacijama koje privlače veliki broj domaćih i stranih turista.

Predsednik Opštine je istakao da je podrška Republičke i Pokrajinske vlade od izuzetnog značaja za rast i razvoj Malog Iđoša. On je upoznao javnost sa realizovanim projektima, kao i sa projektima u oblasti turističke, privredne i komunalne infrastrukture koje ova opština realizuje uz pomoć Republike i Pokrajine, poput izgradnje eko-lovačkog doma i uređenja trga u Lovćencu, dok je u planu izgradnja banjskog kompleksa u Feketiću.

Nakon razgovora usledila je poseta „Katai salašu“ u Malom Iđošu, tačnije Salašu 64, na Sivačkom putu, i Lovačkom domu u Lovćencu (Salaš 30), koji predstavljaju nezaobilazni turistički resurs opštine Mali Iđoš, te predmet interesovanja domaćih i stranih gostiju već nekoliko decenija.

Ivanišević i Lazić su obišli i lokaciju u Feketiću na kojoj je planirana izgradnja banjskog objekta sa pratećim sadržajem i infrastrukturom.