POSETA POKRAJINSKE POSLANICE I KOORDINATORKE ZA ROMSKA PITANJA

0
200
romanolil.net

Povodom međunarodnog dana romskog jezika poseta pokrajinske poslanice i koordinatorke za romska pitanja u OŠ ,,Braća Novakov“ u SilbašuPokrajinska poslanica Jelena Jovanović i koordinatorka za romska pitanja Dragana Ninković, posetile su danas osnovnu školu “Braća Novakov” u Silbašu povodom međunarodnog dana romskog jezika.

Ukupan broj dece koja pohađaju nastavu na romskom jeziku je 54 (pedeset četvoro).Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je zajedno sa kordinatorkom za romska pitanja Draganom Ninković uručila učila na romskom jeziku za učenika koji uče ,,Romski jezik sa elementima nacionalne kulture Roma, poklon od Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je tom prilikom naglasila: „Veoma sam zadovoljna onim što sam danas videla u osnovnoj školi „Braća Novakov“ u Silbašu, kako saradnjom sa direktorom, tako i veoma velikim odazivom romske dece koja pohađaju nastavu na romskom i svakako redovnu nastavu. Obrazovanje je siguran put sve opšte emancipacije naše zajednice. Nova generacija dolazi, završavaju kako srednje škole tako i visoko obrazovne ustanove. Vi ste deco budućnost naše zajednice, divno je što želite da naš romski jezik opstane. Iskreno se nadam da će mnogi od Vas završiti visoko obrazovanje, a ujedno i ne zaboraviti svoj maternji jezik“ – naglasila je Jelena Jovanović.

Kordinatorka za romska pitanja u opštini Bačka Palanka Dragana Ninković je istakla da u opštini Bačka Palanka pored osnovne škole u Silbašu deca uče romski jezik i u Pivnicima, kao i Tovariševu gde se ova nastava izvodi već 20 godina.

Održan je i sastanak sa direktorom škole Đokom Milićem koji je istakao da se u osnovnoj školi “Braća Novakov” u Silbašu izuzetno naglašava rad na multikulturalnosti. MZ Silbaš je višenacionalna sredina gde žive Slovaci, Srbi, Romi u jednom suživotu poštujući međusobne različitosti koja su upravo bogatstvo AP Vojvodine.