Položen kamen temeljac nove zgrade Instituta BioSens

0
283
romanolil.net

Novi Sad , 25. maj 2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položila je danas kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta BioSens, zajedno sa prof. dr Zoranom Miloševićem, pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Brankom Ružićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Grada Novog Sada i Vladimirom Crnojevićem, direktorom Instituta BioSens.

Buduća zgrada BioSensa biće opremljena najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom i predstavljaće vrhunac naučne infrastrukture u Srbiji, kao i u širem regionu, a nalaziće se između sportskih terena Đačkog igrališta, Sunčanog keja i objekata staklenika Prirodno-matematičkog fakulteta u okviru Univerzitetskog kampusa Univerziteta u Novom Sadu.

Predviđeno je da zgrada površine 6.750 metara kvadratnih bude sagrađena do početka januara 2023. godine, a ugovorena vrednost radova iznosi blizu osam miliona evra.

Prerastanje Instituta BioSens u evropski centar naučne izvrsnosti za napredne informacione tehnologije i njihovu primenu u poljoprivredi, realizuje se u okviru projekta ANTARES, u okviru prestižnog poziva Timing programa Evropske komisije Horizont 2020.

Pored ulaganja u istraživačku infrastrukturu, koja uključuje novu zgradu i najsavremeniju opremu, projekat se fokusira i na zapošljavanje vrhunskih stručnjaka, podsticanje naučne izvrsnosti, stvaranje digitalnih rešenja za poljoprivredni sektor i stimulisanje preduzetništva.

Za projekat ANTARES obezbeđeno je 28 miliona evra – polovina od Evropske komisije u okviru programa Horizont 2020, a drugu polovinu obezbedila je Republika Srbija putem kredita Evropske investicione banke za naučnu infrastrukturu.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, Alesandro Bragonzi, šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Vesna Bengin, koordinatorka projekta ANTARES i mnogobrojni predstavnici stranih ambasada u Republici Srbiji.