Pokrajinska vlada učesnik video-konferencije Kine i Centralne i Istočne Evrope

0
246
romanolil.net

Kina je poslednjih godina najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Republike Srbije na azijskom kontinentu, a direktne kineske investicije, kao što su mnogi privredni i infrastrukturni projekti i projekti u oblastima energetike, ekonomije i kulture, znatno su uticali na to da ekonomski rast u našoj zemlji bude veći.

To je na video-konferenciji pod nazivom „Razmena i saradnja između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Severoistočnih provincija Kine“, koju je organizovala kineska provincija Lijaoning, izjavio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Zajedno s ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiom, predstavnicima Kineske asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama, predstavnicima Severnoistočnih provincija Kine i šest evropskih zemalja, potpredsednik Pokrajinske vlade razgovarao je o saradnji dveju zemalja, ali i o sestrinskim i prijateljskim odnosima Srbije i Kine.

Podsećajući na to da je potpisivanjem zajedničke izjave o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, saradnja dveju zemalja počela veoma intenzivno da se razvija, potpredsednik Gojković rekao je da Autonomna pokrajina Vojvodina ima prijateljske odnose sa čak sedam provincija u NR Kini – Đilin, Hunan, Henan, Guangdong, Hajnan, Hebej i Fuđien.

Politički dijalog je ojačan brojnim posetama na najvišem nivou, a odnose dveju zemalja karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima.

Prof. Gojković zahvalio je i na snažnoj podršci i pomoći koju je Kina uputila Srbiji tokom pandemije.

„Prva i najveća pomoć iz Kine stigla je u Srbiju prošle godine, samo pet dana pošto je i Srbija proglasila vanredno stanje zbog epidemije kovida 19. I ne samo što smo dobili medicinske aparate i zaštitnu opremu, nego su u Srbiju tada doputovali i medicinski eksperti iz Kine, koji su svojim iskustvom pomogli našim lekarima da lakše savladaju sve izazove s kojima su se suočavali. Osim toga, u januaru ove godine stigao je i prvi kontingent od milion doza kineskih vakcina protiv virusa korona“, izjavio je potpredsednik Gojković i dodao da je pomoć iz Kine dogovorena zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

Obraćajući se visokim kineskim zvaničnicima, potpredsednik Pokrajinske vlade istakao je da Kina nije samo strateški partner, nego prvenstveno zemlja prijatelj sa kojom ćemo u budućnosti nastaviti saradnju na svim nivoima.