Pokrajina pomogla izgradnju Herbarijuma na Prirodno-matematičkom fakultetu, u planu i nova zgrada

0
328
romanolil.net

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević posetio je danas Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i tom prilikom svečano otvorio novoizgrađeni Herbarijum na Departmanu za biologiju i ekologiju, za čiju je izgradnju Sekretarijat u protekle tri godine izdvojio osam miliona dinara.

„Zaista imponuje kada ste u društvu onih koji su posvećeni nauci i koji su se iskreno, s ljubavlju, posvetili očuvanju biljnih vrsta. Hvala kolegama koje su, pre svega, motivisane kao naučnici u obavljanju ovog važnog društvenog posla, jer tako prenose i stvaraju funkcionalnu ekološku svest budućim naraštajima“, kazao je sekretar Milošević.

Herbarijum je nastao 1947. godine, a od 2003. je registrovan u međunarodnom registru naučnih herbarijuma, kada mu je i dodeljen prepoznatljiv akronim BUNS. Danas herbarijumska zbirka broji više od 250.000 eksikata, organizovanih u 13 kolekcija.

Tokom posete Fakultetu sekretar Milošević imao je čast da otvori i izložbu najveće kolekcije morskih organizama predstavljene u Srbiji.