Pohvale Srbiji za mere preduzete u borbi protiv koronavirusa

0
299
romanolil.net

Beograd, 19. april 2021.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv koronavirusa tokom proteklih godinu dana.

Lončar je u izjavi za medije naveo da je sa Klugeom postigao saglasnost o tome da je trenutno ključni prioritet imunizacija, napomenuvši da se Srbija obavezala da će sve svoje resurse staviti na raspolaganje SZO i pomoći da se to uradi u čitavoj Evropi.

Ministar je rekao da će naša zemlja pružiti doprinos i kada je reč o mentalnom zdravlju narušenom zbog dužine trajanja pandemije i u pomoći ljudima koji se suočavaju sa tim.

Prema njegovim rečima, danas je razgovarano i o tome šta će se raditi kada prođe pandemija kako bi se život vratio u normalne tokove, kao i u šta se mora ulagati kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme.

On je preneo da ga je direktor SZO za Evropu informisao o tome da će kineska vakcina uskoro biti registrovana, kao i da se uporedo radi i na vakcini Sputnjik V, čija je analiza u toku u toj zdravstvenoj organizaciji.

SZO se, kako je preneo, ne zalaže za kovid pasoše već preporučuje kovid sertifikate – najbolje digitalne, koji će sadržati podatke o vakcinaciji, ali ne da bi se pravile prepreke, već zbog analize.

Autor: Tanjug

Ministar je istovremeno najavio da će sutra sa Klugeom na Institutu „Torlak“ obići skladište vakcina koje je finansirala SZO.

Kluge je pohvalio Ministarstvo zdravlja, Vladu Srbije i čitavo rukovodstvo naše zemlje za sve mere preduzete za suočavanje sa koronavirusom.

On je podsetio na to da su vrlo brzo izgrađene dve nove bolnice specijalno za kovid pacijente, kao i da se gradi i treća, istakavši da je zahvaljujući tome u Srbiji održana relativno niska stopa smrtnosti.

Direktor SZO je naglasio da je od početka pandemije Srbija shvatila vakcinu kao nešto što spasava živote ljudi, a ne kao geopolitičko pitanje, i na tome je čestitao našoj zemlji i onima koji su takve odluke doneli.

Od samog početka pandemije spas je u solidarnosti i na nivou zemlje, ali i na širem nivou, ocenio je Kluge, izrazivši zahvalnost Srbiji na tome što je donirala vakcine zemljama u okruženju.

Kluge je, istovremeno, iskazao zabrinutost zbog toga što se u evropskoj regiji šire novi sojevi koronavirusa, poručivši da vakcine deluju i na te sojeve, ali da je potrebno ubrzati proces imunizacije.

Prema njegovim rečima, SZO intenzivno sarađuje sa kineskim i ruskim vlastima na odobrenju njihovih vakcina na evropskom nivou.

On je preneo zahvalnost Lončaru na tome što je pristao da bude pokrovitelj Plana za zdravlje za Zapadni Balkan, dodavši da je kao direktor SZO za Evropu postavio naš region kao svoj prioritet.

U tom smislu, Kluge je izrazio nadu da će, ako situacija sa pandemijom to dozvoli, SZO biti u mogućnosti da krajem godine u Beogradu organizuje sastanak ministara iz regiona na kojem bi bio dogovoren plan do 2030. godine.