Počeo 18. Beogradski festival igre

0
408
romanolil.net

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu početku održavanja 18. Beogradskog festivala igre.

Uoči početka festivala, sekretar Dragana Milošević je podsetila da publika, koja voli i podržava savremeni ples, tradicionalno dolazi na Beogradski festival igre, koji je našu zemlju odavno postavio i na kulturološkoj mapi sveta.

“Ove godine, zbog pandemije, festival se održava u izmenjenim okolnostima, ali ipak u skladu sa epidemiološkim preporukama”, istakla je ona i dodala da o samom značaju Beogradskog festivala igre ne treba posebno govoriti jer je on izuzetan, kako za nas kao publiku, tako i za umetnike koje ćemo imati priliku da gledamo, a koji dolaze sa svih strana sveta.

Veliku zahvalnost Gradu Novom Sadu i Srpskom narodnom pozorištu izrazila je direktorka Festivala Aja Jung, koja je podsetila da su brojni nastupi koji su odloženi od prošle godine sada pred publikom, a ono što se ne zna jeste da li će se ove godine, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, u planiranim terminima festival i završiti.

Solisti Njujork siti baleta, predvođeni prvakom Danijelom Ulbrihtom i primabalerinom Sarom Lejn, u uvertiri za 18. izdanje Beogradskog festivala, oduševili su publiku u Novom Sadu.

U programu pod nazivom „Veče zvezda“ na sceni SNP-a, vrhunski umetnici iz SAD izveli su osam komada na muziku Astora Pjacole, Petra Iljiča Čajkovskog, Arva Parta, Henrika Vijevskog i Majkla Džeksona.