Planovi revitalizacije deonice velikog bačkog kanala

0
258
romanolil.net

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, predsednik Skupštine grada Zoran Rus i član Gradskog veća za oblast poljoprivrede Boris Bulović, sastali su se danas sa direktorom Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ Srđanom Kruževićem.

Povod za sastanak bili su zajednički planovi za revitalizaciju deonice Velikog bačkog kanala u Somboru, nakon što je zajedničkičkim snagama izrađen elaborat za revitalizaciju.

Prvo bi se revitalizovala deonica kanala sa desne strane od Apatinskog mosta, a u okviru revitalizacije radila bi se i inspekcijska staza na drugoj obali kanala, koju će moći i građani da koriste za rekreaciju i pecanje. Prema rečima direktora JVP „Vode Vojvodine“ planirani radovi značajno će doprineti kako zaštiti, tako i za navodnjavanje zemljišta.

„Protok kanala je dosta smanjen imamo svega 18 m3 po sekundi, a da bi smo zadovoljili sistem koji je potreban da navodnjava, jer ovde postoji dosta dvonamenske mreže, sistemu je potrebno 35 m3 u sekundi da povuče.Mi ćemo naravno i iz sopstvenih sredstava i apliciraćemo i u nekim fondovima koji budu imali razumevanja za to, pokušati i na Bezdanu da napravimo jedan dobar ulaz vode da i odande otčepimo protok, jer je to jako važno iz dve stvari.

Prva stvar je da bismo se sačuvali od unutrašnjih voda, odnosno da bismo imali kapacitet da prihvatimo unutrašnje vode, a ono što je poljoprivrednicima još važnije jeste da mogu da navodnjavaju svoje njive“ rekao je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.

Gradonačelnik Sombora istakao je da je ovo zajednički projekat Grada, JVP „Vode Vojvodine“ i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Lokalna samouprava je prepoznala koliki je značaj kanalske mreže koju imamo na našoj teritoriji i svakako da ćemo iz godine u godinu ulaganja uvećavati, jer pre svega, zapušteni kanali svakako da nisu nikome cilj, što će svakako značiti kako Vodoprivrednom preduzeću, tako i našim poljoprivrednicima.

Ono što je bitno je da se na ovoj trasi u dužini od 820m nalazi naše kupalište Štrand, što će svakako značiti da ova deonica bude lepša, čistija i bolja. Ovo je zajednički projekat Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i JVP „Vode Vojvodine“. Ako svi zajednički uložimo sredstva u ovakve stvari siguran sam da ćemo moći i uspešno da ih realizujemo“ poručio je gradonačelnik Ratković.

Akteri sastanka obišli su i trasu Velikog bačkog kanala gde bi se prvo radila revitalizacija. Uskoro se očekuje početak radova.