Pitanje demografije prioritetno za Srbiju

0
340
romanolil.net

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović istakao je danas tokom radne posete Prokuplju da je pitanje demografije prioritetno za Srbiju, ali i veoma složeno i ne zavisi samo od novca.

Dmitrović je poručio da je novac značajan, ali nije odlučujući faktor kada je reč o stopi nataliteta, što potvrđuju i primeri najrazvijenijih zemalja.

Da je novac odlučujući faktor, zemlje na severu Evrope imale bi stopu rađanja iznad tri, a niko nema ni stopu proste reprodukcije od 2,1, ukazao je ministar.

On je dodao da je čak i u Albaniji, koja je donedavno imala nivo proste reprodukcije, ta stopa pala ispod procenta od 2,1.

Prema njegovim rečima, natalitet je složen problem koji zahteva rešavanje ekonomskih i infrastrukturnih problema, ali zadire i u vrednosne kategorije koje je doneo savremeni načina života.

Izgubili smo kult porodice, a porodica je u srpskom društvu imala kultno mesto, ocenio je Dmitrović.

Na sastanku sa gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem zaključeno je da su stimulacije koje ovaj grad izdvaja ohrabrujuće, s obzirom na nivo razvijenosti i budžetske mogućnosti ovog grada.

Prokuplje iz budžeta izdvaja više od osam miliona dinara za podršku natalitetu, a osnovan je i Centar za brigu o porodici u okviru Doma zdravlja u kom rade psiholog, sociolog, lekar i tri tehničara.

Za vantelesnu oplodnju Grad Prokuplje izdvaja do 250.000 dinara.

Poklon čestitka za prvo dete je 60.000 dinara, a jednokratna pomoć za prvo dete je 15.000 dinara. Za drugo dete izdvaja se 20.000, a za treće dete 25.000.

Takođe, izgrađena su dva obdaništa i gotovo sve škole su renovirane.

Početak izgradnje auto-puta kroz celu Toplicu i prva faza izgradnje i opremanja privredne zone na 16 hektara uređenog prostora za investitore, mnogo će pomoći razvoju kraja i smanjenju nezaposlenosti, rekao je Aranđelović.

Sastanku su prisustvovali načelnik okruga Zlatan Miljković i zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tomić.

U razgovoru je zaključeno i da je zaposlenost glavni faktor opstanka mladih u lokalnim sredinama, ali da će se odlaskom mladih i ovaj grad, kao i drugi, suočiti sa nedostatkom radne snage, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.