Pismo potpore

0
457
romanolil.net

U vreme kada tenzije širom Evrope rastu, kada je u prvom planu pandemija Covid 19 i kada su Romi u nekim državama po strani, ljubitelji sporta, prijatelji Roma i Romkinja, ljudi iz svet fudbala poput Davor Suker, Zvonimir Boban, Luka Modrić, GNK Dinamo Zagreb, predsednik RH Milanovic, Goran Marinkovic Davor Stefanek Sportski savez Srbije i mnogi drugi svetski lideri, sportski savezi i zvezde fudbala, podržali su inicijativu Reprezentacija Roma Evrope i našeg vice predsednika Toti Dedić, Toti Dedic, Toti Dedic , Toti Dedic u borbi protiv rasizma, diskriminacije i govora mržnje. I ne samo to, podržali su održavanje i obeležavanje 50 godina jubileja od I Svetskog Kongresa Roma u Londonu koji se održao uz prisustvo velikana tog vremena Jul Brinera, Trifuna Dimića, Lale Berberskog, Saita Balića i mnogih drugih. Simbol točka na zastavi koja je te davne 1971 godine, obeležila stvaranje ,, Romskog pokreta“ pokrenula je i ljude koji rade na podizanju svesti romske zajednice Didi Horvat, Milorad Popovic, Stevan Popovic , Ljuba Kostic, Milko Kovač, Ibro Beganovic koji dolaze iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, ali i mnoge druge koji su prepoznali zalaganje ovih boraca za prav svih Roma i Romkinja u sportu, a koji su loptu videli kao alat za ostvarenje tih ciljeva. Velikan Toti Dedic uspeo je da spoji ne spojivo i da pokrene Phralipen-Bratstvo svih Roma ljubitelja fudbla i jedinstvo koje nam je bilo neophodno svih ovih 50 godina. Obeležavanje 50 godina jubileja od I Svetskog Kongresa Roma održaće se u Zagrebu u Sesvetama, tamo gde nam je 2019 godine podršku dao i Zlatko Dalić. Hvala Vam velikani, vaše komšije, sunarodnici i prijatelji Romi.

Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva, gospodin Toti Dedić predsjednik

Predmet:Pismo potpore

Poštovani gospodine Dedić,

zahvaljujemo na pozivu predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću na obilježavanju 50. Svjetskoga dana Roma, koji će biti održana 8. travnja 2021. igranjem humanitarne nogometne utakmice.

Vjerujemo kako će te i ovu humanitarnu akciju uspješno organizirati zalažeći se za jednakost i ravnopravnost u drušetvu i naglašavajući nužnostu borbe protiv svih oblika rasizma i nejednakosti.

Cijeneći rad i djelovanje Vaše organizacije, koja svojim kontuiranim aktivnostima pridonosi boljoj osviještenosti o pravima romske nacionalne manjine kao i u borbi protiv diskriminacije, želimo Vam mnogo uspijeha u daljnjem radu i organizaciji ove manifestacije.

S,poštovanjem

Milorad Popović