Pilot projektu „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“

0
162
romanolil.net

Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” iz Apatina jedna je od 29 škola uključenih u pilot projekat “Uloga učenika u zaštiti životne sredine”, u okviru koga će se kroz edukacije i zajedničke aktivnosti u školama raditi na podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine kod dece, kao i jačanju kompetencija nastavnika.

Direktorka škole Sanja Šijan i nastavnica biologije Jelena Tadić su u sredu, 30.9.2021.godine, u Klubu poslanika u Beogradu, prisustvovale potpisivanju protokola o saradnji na realizaciji ovog zajedničkog projekta između Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

-Naša škola je jedna, od samo 29 škola na teritoriji Republike Srbije, koja je učesnik u ovom pilot projektu. Kriterijumi za odabir škola su utvrđeni u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a na predlog Školske uprave, OŠ “Žarko Zrenjanin” je ušla u ovaj projekat.

Priprema za realizaciju aktivnosti za pilotiranje projekta za predstavnike 29 jedinica lokalne samouprave i osnovnih škola je bila u vidu edukacije putem prezentacija “Uloga učenika u zaštiti životne sredine” koja je obuhvatila pripremu i realizaciju aktivnosti u školi, kao i edukacijom na temu “Do čistije i lepše životne sredine” – rekla nam je direktorka Sanja Šijan.

Nakon uvodne obuke, što je bio prvi korak u realizaciji projekta, u saradnji sa lokalnom samoupravom, škola će sastaviti plan aktivnosti na nivou ustanove, a rok do koga on mora biti dostavljen predstavnicima projektnog tima iz oba ministarstva je 8. oktobar 2021.godine.

Projektom je predviđeno da škole, imajući u vidu uzrast učenika, sredinu u kojoj se škola nalazi, kao i složenost sadržaja u okviru ekološke sekcije, realizuju programske sadržaje i aktivnosti u okviru tema, kao što su:
Zaštita i očuvanje prirode;
Održivi razvoj i upravljanje otpadom;
Zaštita voda i zemljišta;
Zaštita vazduha;
Klimatske promene i zaštita od nejonizujućeg zračenja i buke.

Realizacija svih aktivnosti na nivou škole u okviru projekta “Uloga učenika u zaštiti životne sredine” odvijaće se tokom ekološke sekcije kojom kordiniše nastavnica biologije Jelena Tadić, uz saradnju nastavnika i učenika slobodnih vannastavnih aktivnosti predmeta Čuvari prirode, učenika nižih razreda i njihovih učiteljica kao i saradnja Lokalne zajednice.Realizacija projekta predviđena je u periodu od oktobra 2021. do aprila naredne godine.

Krajnji cilj ovog pilot projekta je da se zaštita životne sredine integriše u sistem formalnog obrazovanja u Srbiji, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama.