Pet miliona dinara za subvencionisanje umetničkih i starih zanata u Vojvodini

0
238
romanolil.net

Novi Sad , 04. oktobar 2021.

Udruženju samostalnih zanatlija Novog Sada, danas su uručeni ugovori korisnicima koji su dobili sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Sekretarijat je dodelio ukupno pet miliona dinara, radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički ili stari zanat ili posao domaće radinosti, u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva u AP Vojvodini.

Sredstva su dodeljena za nabavku opreme ili repromaterijala, a pojedinačni iznosi su odobravani u visini do 100 odsto kupovne vrednosti po projektu aplikanta, sa uračunatim PDV-om.

Prema rečima sekretara Nenada Ivaniševića, subvencije su dobila 24 korisnika, a po 2,5 miliona dinara raspoređeno je za tekuće (13 korisnika) i za kapitalne subvencije (11 korisnika).

Među korisnicima sredstava jesu mnogobrojne zanatlije iz čitave pokrajine, od sarača do kožara, od krojača do drvodelja i umetničkih livnica, što jasno pokazuje opredeljenost stanovništva da aktivno radi na očuvanju tradicionalne proizvodnje kako bi ova privredna delatnost nastavila da živi i na neki svojstven način ide u korak s vremenom i modernim tokovima, a opet da ne izgubi svoju svrhu i osobenost.

Zanatlijama su ugovore zajedno uručili sekretar Nenad Ivanišević i predsednik Udruženja Slavko Novaković.